Sielu sulkeutunut ja puhe mykistynyt!

Sielu sulkeutunut ja puhe mykistynyt!

Kuva Joonas Vähäsöyrinki

Toukokuussa 2012 Pohjois-Italiassa tapahtuneet maanjäristykset järkyttävät vieläkin. Tänä kesänä vieraillessani lomamatkalla Ferrarassa maanjäristysalueella asuvien ystävien luona näin romahtaneet katot ja halkeilleet seinät.

Kesällä 2012, heti katastrofin jälkeen italialainen ystäväni totesi: ”Mikään ei enää palaa ennalleen.” Hän oli vakuuttunut, että oma maa, ystävät ja Jumala ovat hylänneet hänet ja hänen kansansa.

Nyt yli vuosi tapahtumien jälkeen tiiliröykkiöt on korjattu ja rakennusten korjaustyöt ovat hyvässä vauhdissa. Mielialat ovat hieman tasaantuneet, vaikka katastrofin jäljet eivät katoa mielestä koskaan.

Maanjäristyksen yhteydessä paljastui, kuinka mielemme voi järkkyä. Katastrofi saa aikaan muun muassa hylätyksi tulemisen kokemuksen. Saman saa aikaan vaikea vamma, sairaus, läheisen menettäminen tai mikä tahansa hädän aiheuttaja.

Hylkäämisen kokemus kohdistuu ensisijaisesti luojaan. Jos kerran Jumala on luonut maailman ja kaikki ihmiset, miksi Hän sallii ihmisen ja luomakunnan kärsiä? Tämän kysymyksen esittäminen on tärkeää hädän hetkellä siitäkin huolimatta, että siihen ei ole mieltämme tyydyttävää vastausta.

Joka lakkaa kysymystä, hän sulkeutuu. Jonka huulet lakkaavat iloitsemasta, hänen sielunsa synkistyy.

”Kuurot hän saa kuulemaan ja mykät puhumaan.” Työssäni pappina kohtaan monia, joiden sielu on sulkeutunut ja puhe mykistynyt. Yhä uudestaan joudun myös itse heräämään, avautumaan ja iloitsemaan tästä hetkestä.

Uskon, että Jumala avaa sielun ja torjuu synkkyyden. Ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen on totta ihmiskunnan elämässä jokaisena päivänä. Evankeliumin sana parantaa synkkyydestä ja avaa sielun iloitsemaan elävästä uskosta.

MIKKO HUHTALA

13. sunnuntai helluntaista Mark. 7:31–37

Jeesus otti hänet (kuuron) erilleen väkijoukosta, pani sormensa hänen korviinsa, sylkäisi ja kosketti hänen kieltään. Sitten hän katsahti taivaalle, huokasi ja sanoi kuurolle:”Effata”. Se merkitsee: aukene. Silloin miehen korvat aukenivat ja hänen kielensä vapautui, niin että hän puhui selkeästi.