Siilinjärvi hakee ympäristödiplomia

Siilinjärvi hakee ympäristödiplomia

Kuva Reilu Kauppa ry / Bernhard Moser

Siilinjärven seurakunta kehittää toimintaansa ympäristöystävällisemmäksi ja tavoittelee Kirkon ympäristödiplomia.

Seurakunnassa saatiin viime vuoden lopussa valmiiksi ympäristökatselmus. Sen mukaan ympäristödiplomin hakemiseen edellytettävät minimikriteerit eivät vielä täyty, mutta vähimmäispistemäärä (100) saavutetaan. Puuttuvista vähimmäisvaatimuksista yksi suurimpia on seurakunnan ympäristökasvatussuunnitelma, joka on valmisteilla. Ennen diplomin hakemista koulutetaan henkilökuntaa ympäristöasioista ja laaditaan ympäristöohjelma huhtikuun loppuun mennessä.

Ympäristöohjelman ja muun ympäristötyön auditoi Kuopion hiippakunnan tuomiokapituli. Diplomin myöntää Kirkkohallitus.

Ympäristötyö näkyy

Seurakuntalaiselle ympäristötyö tulee näkymään monella tavalla. Tilaisuuksissa tarjotaan Reilun kaupan kahvia ja teetä. Jätteet lajitellaan yhä selkeämmin seurakunnan toimipisteissä ja hautausmailla. Ympäristöystävällisesti valmistettuja tuotteita suositaan entistä enemmän kaikessa toiminnassa. Hautojen hoitoon tulee vaihtoehdoksi perennahoito, ja hautakynttilä- ja kukkalaitejätettä pyritään vähentämään. Seurakuntatoiminnassa näkyvät myös erilaiset teemaviikot.

Jo tällä hetkellä 41 prosenttia seurakunnan käyttämästä energiasta on uusiutuvaa. Käytössä on ympäristömerkittyjä atk- ja keittiölaitteita, kopiopaperia sekä monia puhtaanapidon tuotteita. Seurakunta saa ympäristöpisteitä myös siitä, että on vapaaehtoisesti asettanut metsiään rauhoitetuiksi alueiksi ja sijoittaa varojaan vastuullisesti.

Kuopio empii

Kuopion seurakuntayhtymä ei ainakaan tässä vaiheessa kaavaile ympäristödiplomin hakemista.

”Iso osa tarvittavista pisteistä tulee hautausmaiden jätehuollosta”, hallintojohtaja Timo Korhonen selvittää.

”Meillä on tällä hetkellä 34 hautausmaata. Niistä 28 on sellaisia, joihin vielä haudataan. On aika iso urakka ruveta järjestämään niiden kaikkien jäte- ja kierrätyshuoltoa ympäristödiplomin edellyttämään kuntoon.”

SINI-MARJA KUUSIPALO ja HELI HARING