Ennaltaehkäisevä työ on a ja o

Ennaltaehkäisevä työ on a ja o

Kuva Hanna Karkkonen

Selvää elämää Kuopiossa 130 vuotta. Raittiusseura elää yhä.

Aikoinaan koulunkäynti ei ollut itsestäänselvyys. Raittiusseuralla oli tuolloin kieli- ja opintokerhoja, kirjallisuuspiirejä ja tietysti urheilulla oli iso merkitys.

“Ja autettiin niitä, jotka apua tarvitsivat. Se oli siihen aikaan lähimmäisten varassa, ei ollut kunta palvelemassa. Seura on antanut paljon sisältöä, hauskoja tarinoita ja ulkomaanreissuja”, luettelee Leena Karppinen.

Seuran toiminnassa mukana oleva Aino Saikkonen on ollut lukuisten näytelmien käsikirjoittajana, ohjaajana ja näyttelijänä. Yksi katkelma seuran historiasta nähtiin 130-vuotisjuhlissa. Parhaimmillaan näytelmiä syntyi estradeille kolme vuodessa. Näytelmien harjoittelu ja esittäminen on koettu hauskana ja tarpeellisena ajanvietteenä.

Leena Karppinen muutti miehensä kanssa Kuopioon ja sattumalta Raittiustalon kulmille. Hän sujahti nopeasti voimistelupiiriin ja on ollut mukana luottamustehtävissäkin.

“Omassa elämässäni ei ole tarvinnut raittiutta miettiä. Kotonani ei viinaa käytetty enkä sitä ole tarvinnut nuorenakaan. On ollut niin paljon muuta elämässä eikä ole onneksi tarvinnut mennä ’muiden mukana’. Elämä on ollut terveellistä, mukavaa ja seesteistä.”

Huumoria ja yhdessä tekemistä

Raittiusseuralaisia mietityttää, miksi alkoholia käytetään nykyisin niin paljon. Turruttamaan pahaa oloa vai seuran vuoksi?

“Ehkä se on luonnekysymys. Ja osittain alkoholiriippuvuus on geeneissäkin”, Leena miettii.

“Ehkä tänä päivänä on kuitenkin jo havaittavissa positiivisempaa suhtautumista raittiuteen. Kaikki myöntää, että alkoholia käytetään liikaa. Ennaltaehkäisevää työtä pitäisi lisätä ja saada nuoria mukaan.”

Seurassa voi harrastaa voimistelua, tanhua, joogaa ja kirjallisuutta. Yhteistyötä on viritelty muiden järjestöjen, muun muassa Pelastakaa lapset ry:n kanssa.

“Että lapsilla ja nuorilla olisi parempi tulevaisuus”, Leena Karppinen ja muut seuran naiset toteavat.

Raittiusseura rantautui Amerikasta 1800-luvulla Englantiin ja sieltä 1850-luvulla Suomeen vahvana aatteena raittiin elämän puolesta. Suomen Raittiuden ystävät perustettiin 160 vuotta sitten, Kuopioon Raittiusseuran perusti 130 vuotta sitten kuopiolainen Bruno Grant. Aluksi kokoonnuttiin Grantin talossa, vuonna 1906 valmistui Raittiustalo Kuopion keskustaan. Uusi talo rakennettiin vuonna 1968.

HANNA KARKKONEN