Alkoholi kiristää monia parisuhteita

Alkoholi kiristää monia parisuhteita

Kuva Tuija Hyttinen

”Hae apua, jos päihteitten käyttö häiritsee perheessä jotakuta. Jos juomista ei pysty lopettamaan ja hallitsemaan”, sanoo perheneuvoja Markku Virta.

Yksin ei tarvitse selvitä

Kuopion ev.lut. seurakuntien perheneuvoja Markku Virta on huomannut, miten alkoholi on kietoutunut melko suureen osaan parisuhdeongelmia. Hän on työskennellyt aikaisemmin A-klinikalla.

Alkoholi vaikuttaa perheeseen Virran mukaan luottamuspulana ja tylsistymisenä.

”Arki ei ole mielekästä. Usein asioista ei pystytä puhumaan, on vaikea aloittaa keskustelua.”

Suhde alkoholiin on yksilöllistä. Perheessä voi olla erilaisia näkemyksiä, johon voivat vaikuttaa lapsuudenperheen käyttäytymismallit tai omat aikaisemmat ongelmat.

”Toiset eivät voi sietää käyttöä yhtään, toisille esimerkiksi jokapäiväinen olut on normaalia.”

Voimattomuuden myöntäminen

”Pariskuntien kanssa tehtävässä työssä olen huomannut, miten yhden jäsenen alkoholiongelma vaikuttaa koko perheeseen ja miten kaikki osapuolet tulisi ottaa huomioon. Kun pariskunta tulee yhdessä hakemaan apua, on mahdollista kuulla molempien ajatukset.”

”Jotkut pariskunnat salaavat juomistaan ja se tulee esille vasta useamman tapaamiskerran jälkeen. Joskus on niin, että alkoholi on molempien ongelmana.”

Miksi juomisesta on usein vaikea puhua?

”Ehkä siinä on takana oman voimattomuuden myöntäminen. Että en pärjää alkoholin kanssa, en hallitse sen käyttöä. Sama pätee muihinkin päihteisiin. Usein ajatellaan, että pitää selvitä ongelmasta yksin. Mistä sellainen ajattelu on tullut?”, kummastelee Virta.

”Omat asiat pitää pystyä hoitamaan, itse on vastuussa elämästään, mutta yksin ei tarvitse selviytyä. Jokainen tarvitsee tukea.”

”Myös perheen vuorovaikutusongelmiin löytyy ratkaisuja. Puhumaan voi opetella. Tapoja keskustella on erilaisia, mutta tärkeintä olisi, että oma viesti tulisi ymmärretyksi.”

Valmiita vastauksia ei ole, jokaisen osapuolen kärsivällisyyttä tarvitaan. Alkoholiongelmaisten läheisille on vertaistukiryhmiä, joihin Virran mukaan kannattaa lähteä. Kenenkään ei tarvitsisi jäädä vaille apua.

Puolisosta ei terapeuttia

”Monesti ihmiset kertovat, että ovat yrittäneet raitistua, mutta tulosta ei ole tullut. Negatiiviset kokemukset painavat ja ovat tulleet osaksi elämää.”

”Jos osaisimme kääntää katseen tulevaan. Ajatella, että elämässä on erilaisia vaiheita ja kysyä itseltään, että mitä voin oppia ja miten voisin päästä eteenpäin”, Markku Virta tuumii.

”Menetettyjä vuosia ei kannata surkutella. Tärkeää on oppia näkemään, että mennyt ja huonot valinnat eivät tarvitse vaikuttaa tämän päivän ratkaisuihin ja elämään.”

Alkoholin käytön takana voi olla esimerkiksi yksinäisyyttä. Se voi olla totuttu tapa tai rentoutumiskeino, joka muuttuu elämää hallitsevaksi.

”Tärkeintä on vuorovaikutus ihmisten kesken. Että on ihminen tai ihmisiä, joille puhua. Jos on puoliso, niin hänen kanssaan pitäisi osata puhua ja etsiä apua, mutta terapeutiksi ei puolison tule lähteä. Läheistä ei saisi siinä mielessä kuormittaa liikaa”, Markku Virta sanoo.

”Puolison tai ystävän tärkein tehtävä on tukea hoitoon pääsyä. Kertoa, että rakastaa ja hyväksyy toisen ongelmasta huolimatta. Perheille tarkoitettua kuntoutusta ei ole paljoa tarjolla, mutta erilaisia hoitopaikkoja on olemassa.”

”Päihdeongelmasta voi toipua ja aina on toivoa. Olen sen nähnyt”, Virta kiteyttää.

HANNA KARKKONEN