Poukama vetää väkeä

Poukama vetää väkeä

Kuva Tuija Hyttinen

On surun paikka, kun seurakunnan tilat myydään. Joskus se voi olla myös uuden alku.

Poukaman leirikeskuksen salissa käy tammikuisena keskiviikkona iloinen puheensorina. Ystävänpäiväkerholaiset ovat koolla ja vaihtavat kuulumisia. Pian käydään yhteiseen ruokapöytään ja sen jälkeen on vuorossa kerhon ohjelmallinen osuus.

”Kerholaiset ovat kovasti tykästyneitä Poukamaan”, Puijon seurakunnan entinen diakoniatyöntekijä, nykyinen vapaaehtoinen, Pirjo Miettinen kertoo.

Kerholaisten tunnelmat eivät aina ole olleet yhtä auvoisia. Vielä pari vuotta sitten kokoontumiset pidettiin Päivärannan kirkolla. Sitten kirkko myytiin ja muun muassa kerhotoiminta siirrettiin Poukamaan.

Suru sai tilaa

”Monille päivärantalaisille oman kirkon menetys oli iso pettymys”, Miettinen muistelee.

”Asiasta puhuttiin paljon yhteisissä tilaisuuksissa. On hyvä, että surulle annettiin tilaa.”

”Nyt tuntuu, että suru on väistynyt ja Poukama on hyväksytty korvaavaksi paikaksi.”

Miettisen mukaan seurakuntalaiset kuitenkin tuntuivat hyvin ymmärtävän taloudelliset realiteetit.

”Ystävänpäiväkerholaiset ovat tuttuja keskenään ja silloin on uskaltaa jakaa kokemuksia – myös niitä ikävämpiä. Tämä porukka on kuin iso perhe.”

Joillekin seurakuntalaisille suurin ongelma Poukaman suhteen on ollut kulkumatka.

”Aika hyvin olemme saaneet vapaaehtoisvoimin kyytejä järjestymään.”

Työpaikka ja koti

Päivärannan kirkon toimintojen siirtyminen Poukamaan jännitti myös leirikeskuksen pitkäaikaista vahtimestaria Eija Korhosta.

”Kovasti mietin, että osaavatko ihmiset ruveta käymään täällä.”

”Huoli on kyllä osoittautunut turhaksi, sillä ryhmät ovat jopa suurentuneet.”

Viime vuoden aikana Poukaman leirikeskuksen kävijämäärät ovat kasvaneet yli tuhannella edellisvuoteen verrattuna.

”Ihmiset ovat olleet hyvin tykästyneitä tähän paikkaan. Ympäröivä luonto on kaunis ja antaa paljon mahdollisuuksia. Hartaushetkiä on esimerkiksi pidetty ulkona tai grillikatoksessa lammen rannalla.”

Korhoselle Poukaman leirikeskus ei ole vain työpaikka. Siksi häntä hieman kirpaisi muutama vuosi sitten, kun Poukamaakin kaavailtiin myytävien kiinteistöjen listalle.

”Olen työskennellyt täällä 33 vuotta, mutta tämä on myös kotini. Olemme mieheni kanssa kasvattaneet täällä kolme lastamme aikuisiksi.”

Onneksi myyntiaikeista sittemmin luovuttiin.

”Silti vieläkin tulee kyselyjä, että uskaltaako tänne tehdä varauksia, kun paikka on myynnissä. Mielikuva tuntuu itsepintaisesti elävän.”

Myös Poukaman emännälle, Elisa Heikkiselle, leirikeskus on enemmän kuin pelkkä työpaikka.

”Olen työskennellyt täällä vakituisesti viime huhtikuusta saakka ja minulle tämä on kuin koti. Viihdyn leirikeskusympäristössä mainiosti.”

HELI HARING