Nuoria tuettava omilla alueillaan

Nuoria tuettava omilla alueillaan

Kuva: Tuija Hyttinen

”Nuoren tukeminen kotiseudulla on kaikkien yhteinen haaste”, sanoo hiippakuntasihteeri Juha Antikainen, joka muistuttaa, että seurakunnissa toteutetaan jo nyt nuorisotakuuta.

Seurakunta kantaa kaikessa hiljaisuudessa omalta osaltaan vastuuta hallituksen kärkihankkeen, nuorisotakuun onnistumisesta. Tavoitteena on syrjäytymisen ehkäisy.

”On täysin ristiriitaista, että koulutuspaikkoja Itä-Suomessa vähennetään ja etelässä lisätään. Pelkästään Savonia ammatti- ja aikuisopistolta hävisi satoja aloituspaikkoja. Ei toisen asteen koulutusta aloittava nuori muuta 15- tai 16-vuotiaana Vantaalle opiskellakseen ammattiin, vaan hän helpommin jää kotiin. Parin vuoden kuluttua hänen kouluttamisensa on huomattavasti haastavampaa”, kommentoi kasvatuksesta vastaava hiippakuntasihteeri Juha Antikainen Kuopion tuomiokapitulista.

Kaikki mukaan

Suurista linjoista puhuminen on tarpeen, koska valtakunnallinen kärkihanke nuorisotakuusta on samalla aikaa käynnistynyt.

”Jos suurissa päätöksissä ei tueta muita tavoitteita, nuorisotakuu voi jäädä pieneksi kosmeettiseksi asiaksi, niin hyvä kuin sen tarkoitus onkin”, Antikainen sanoo.

Nuorten yhteiskuntatakuu on kirjattu pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmaan yhtenä sen kärkihankkeista. Sillä tavoitellaan nuorten työllisyyden edistämistä ja syrjäytymisen ehkäisyä.

Tavoitteena on, että kaikille nuorille luodaan realistiset mahdollisuudet suorittaa perusasteen jälkeinen tutkinto ja työllistyä. Samalla kiinnitetään huomiota siihen, että nuoret eivät ajaudu liian pitkään jaksoon ilman minkäänlaista aktiivista toimintaa.

Nuorisotakuun pyrkimyksenä on tarjota jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Velvoitteet on osoitettu erityisesti kuntapuolelle.

Toteutuminen epäilyttää

Kuopiolainen Daniel Finta on työskennellyt kesän ajan Flodbergin hautausmaalla.

”Mukavasti on sujunut. Olin pari vuotta sitten hommissa Isolla hautausmaalla, joten työ on osittain tuttua”, Finta kertoo.

”Tänä kesänä olen puistotyön ohella tehnyt myös suntion tehtäviä.”

Nuorisotakuu herättää Fintassa hieman ristiriitaisia ajatuksia.

”Se vaikuttaa aika kaukaa haetulta. Tavoitteet ovat korkealla, mutta epäilen pystytäänkö oikeasti kaikille takuun piiriin kuuluville järjestämään jotain. Ajatuksenahan se on tietysti hieno.”

Seurakunnilta töitä 800 nuorelle

Juha Antikainen kuvaa, että seurakunnissa nuorisotakuun piiriin voidaan lukea mm.  hautausmaiden hoito, keittiötyöt, yövalvojat. Isoisen tehtävät eivät kuitenkaan täytä ajallisen keston kriteereitä: nuorisotakuun piiriin luetaan vähintään kahden kuukauden mittaiset työt.

Laajalti ottaen jopa isoiskoulutukset tekevät samaa työtä Antikaisen mukaan:

”Ne antavat valmiuksia yhteiseen elämään ja opettavat vastuunkantamiseen, yhteiseen ja itsenäiseen työhön.”

Kuluneena kesänä Kuopion seurakuntayhtymä on työllistänyt nuoria eripituisiin pesteihin. Rippileireille on työllistynyt isosiksi ja leiriavustajiksi kaikkiaan lähemmäs kahdeksansataa nuorta. Suurin yksittäinen työllistymiskohde on ollut hautausmaat, joilla on työskennellyt kahdeksankymmentä kesätyöntekijää. Heistä arviolta puolet on ollut alle 25-vuotiaita.

Seurakuntiin on palkattu jonkin verran kesäsijaisiksi myös kirkon työaloille opiskelevia nuoria, kuten teologeja, kanttoreita ja nuorisotyöntekijöitä.

Siilinjärven seurakunta on työllistänyt tämän kesän aikana noin yhdeksänkymmentä isosta rippileireille, kahdeksan nuorta hautausmaille ja neljätoista nuorta muille kirkon toimialoille.

ULLA REMES JA HELI HARING