Porukassa on parempi

Porukassa on parempi

Monessa suvussa oli ainakin ennen vanhaan se naimaton täti, joka asui jossakin vähän kauempana, oli vähän tiukkapipoinen ja jolle vähän naureskeltiin selän takana, mutta jonka odotettiin olevan valmis hyökkäämään avuksi, kun jokin hätä tai ahdinko sukua kohtasi. Tilanteen selvittyä täti sitten sai mennä ja mieluummin pysytellä omissa oloissaan, kunnes taas apua tarvittiin.

Viimeisinä aikoina minusta on tuntunut, että kirkko on vähän niin kuin tämä muinainen vanhapiika-täti. On hyvä, että se on olemassa ja hädän tullen odotetaan, että sieltä se tulee apu. Muuten olisi kyllä parempi, kun se vaikenisi ja olisi omissa oloissaan. Eikä siitä nyt enemmälti tarvitse välittää, mutta auta armias, jos se ei ole silloin paikalla, kun tarvitaan. Tai tarjoa palveluksiaan. Kirkko nimittäin.

Kirkosta on varsin helppo erota. Ajattelematta loppuun saakka sitä, mitä se kirkosta eroaminen loppujen lopuksi tarkoittaa. Sehän tarkoittaa sitä, että sanoo tälle kirkolle, että kiitos, mutten enää tarvitse palvelujasi. Pärjään omillani.

Nyt jo kuulen, miten joku sanoo, ettei ole eronnut Jumalasta, vaikka on eronnut kirkosta. Ei varmaan ole eronnutkaan, mutta kirkon yhteisöstä hän on eronnut. Sillä loppujen lopuksi kirkko on yhteisö, kristittyjen ihmisten yhteisö, jossa tuetaan toinen toistaan matkalla tässä maailmassa kohti Jumalan valtakunnan lopullista toteutumista. Kirkko ja seurakunta olemme me yhdessä. Eivät vain piispat ja papit ja muut työntekijät, vaan joka ainoa seurakunnan jäsen. Ja aina, kun joku lähtee pois, hänen paikalleen jää tyhjä kolo.

Kova kohu nousi, kun joissakin seurakunnissa tehtiin päätös ottaa maksu perheneuvonnasta kirkosta eronneilta. Se on mielenkiintoinen ilmiö. Sekin, joka ei tietoisesti halua kuulua kirkkoon, haluaa kuitenkin kirkon pitävän huolta itsestään. Auttavan ja palvelevan. Kirkko ei siis ole yhdentekevä, mutta eikö silloin olisi reilumpaa kuulua joukkoon? Eli jos olet eronnut tai karannut tästä joukosta tai jos suunnittelet sellaista, harkitse vielä. Porukassa on parempi kuin omillaan. Ja sinä, joka edelleen haluat olla tässä välillä kovin epätäydellisessäkin matkaseurassa, kiitos, kun olet olemassa. Olet tärkeä ja rakas!

RAILI PURSIAINEN

Nilsiän aluepappi