Toiveissa herätykset

Toiveissa herätykset

Kuva Ari-Pekka Keränen

Perinteiset markkinaseurat Tuomiokirkossa

Kuopion Tuomiokirkkoon kerääntyi Tammimarkkinoiden ja pakkasten aikaan toistasataa osallistujaa perinteisiin markkinaseuroihin. Illan musiikkiosuudesta vastasi Kuopion virsikuoro johtajanaan Anni Pesälä.

Seurojen aluksi siirryttiin parisataa vuotta taaksepäin Lapinlahden Väärnin pappilan tienoille. Väärnissä toimi silloin pappina Pehr Johan Collan. Hän joutui aikanaan ottamaan kantaa heränneiden käyttäytymiseen ja tekemään asiasta selvityksen. Heränneiden esiintyminen koettiin poikkeavana ja häiritsevänä. Erityistä pahennusta aiheutti se, kun piiat ja rengit eivät tehneet töitään, vaan juoksivat seuroissa laulamassa virsiä. Heränneet ymmärrettiin suvaitsevaisiksi, joskin toisaalta nurjamielisiksi muita kohtaan. Tuon ajan kuohunnasta pappilan elämä on kuitenkin rauhoittunut ja hiljentynyt. Väärnin pappilan nykyinen emäntä Minna Kettunen kertoikin, että viime aikoina pappilassa pidetyissä rukoushetkissä on pyydetty herätyksiä.

Herännäisyyden kannalta merkittävä ja historiallinen paikka on talonpoika ja herännäisjohtaja Ukko-Paavo Ruotsalaisen kotisaari Aholansaari. Se toimii nykyään leiri- ja lomakeskuksena ollen näin työympäristönä ainutlaatuinen. Saari elää luonnon rytmin mukaan ja luonto on päivittäin arjen puheissa mukana. Luonnon olosuhteiden vaihtelevuus sekä vaikeuttaa että rikastuttaa jokapäiväistä elämää. Mediassa luonnosta tuodaan esiin yleensä sen arvaamattomuus ja vaarallisuus. Aholansaaren toiminnanjohtaja Tytti Lintunen halusi muistuttaa kuinka luonto on Luojan antama lahja, jota pitää arvostaa. Luonnon äärellä pitäisi pystyä hiljentymään ja näkemään Jumalan luonnon kautta välittämät viestit.

Kuolemasta ja uskosta etääntyminen

Yhteisvastuukeräyksen julistemainonnan myötä puheenaiheeksi on noussut se, miten kuolemaa saa kuvata. Ajankohtaista aihetta pohti rovasti Reijo Mattila. Yhteisvastuujulisteessa mukaillaan Pietà-aihetta, jossa Marian sylissä on kuollut Jeesus. Julisteessa äiti pitää sylissään lasta. Aiheen muunnelma tuo esiin vahvoja tunteita kuolemasta ja sen esittämisestä. Yhteisvastuukeräyksen myötä halutaan herättää keskustelua laadukkaan saattohoidon ja arvokkaan kuoleman merkityksestä, sekä tukea sen mahdollisuutta.

Seurojen lopuksi emerituspiispa Matti Sihvonen käsitteli uskonnon asemaa tänä päivänä. Hän vertasi nykyajan uskon sodaksi arkipäivässämme vallitsevaa Jumalasta etääntymistä. Tässä ajassa pohditaan sitä, kastetaanko lapsi vai ei, tai opetetaanko hänelle iltarukousta. Nykyisessä hyvinvointiyhteiskunnassa Jumalaan ei enää koeta tarvetta.

PIIA JULKUNEN