Ei savua ilman tupakkaa

Ei savua ilman tupakkaa

Kuva Ari-Pekka Keränen

Suomalaisten tupakointi on selvässä laskussa.

Takana ovat ne ajat, jolloin junissa oli tupakkavaunut ja toimistoissa sauhuteltiin estoitta. Valistus, kampanjointi ja tiukentunut lainsäädäntö ovat saanet viime vuosina yhä useamman tupakan tumpattua – lopullisesti.

”Itse asiassa suomalaisten tupakointi ei ole koskaan ollut näin alhaisella tasolla”, Savon Sydänpiirin toiminnanjohtaja Tarja Ikonen selvittää.

Viime vuonna tehdyn Aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -tutkimuksen mukaan työikäisistä miehistä 19 prosenttia ja naisista 13 prosenttia tupakoi päivittäin.

”Tietyllä tavalla maagisena rajana on pidetty 20 prosenttia, ja nyt se on alitettu.”

”Myös nuorten tupakointi on laskusuunnassa, tämä pätee erityisesti lukiolaisiin. Sen sijaan ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien keskuudessa tupakointi on runsaampaa.”

Ikosen mukaan yhtenä selittävänä syynä saattaa olla oppilaitosten toimintakulttuuri.

”Ammatillisissa oppilaitoksissa tupakkatauot ovat vanhastaan kuuluneet asiaan.”

Terveellisyys on trendi

Tupakoinnin lopettamisesta koituvat terveyshyödyt ovat kiistattomat.

”Ihmiset kyllä ymmärtävät tupakointiin liittyvät haitat aika hyvin. Ei lopettamisen vaikeus niinkään siitä ole kiinni. Riippuvuus vain on niin suuri, että se pistää ihmiset rimpuilemaan.”

Ikosen mielestä tupakoinnin riskitekijästatusta sen sijaan pitäisi tuoda nykyistä pontevammin esille.

”Tupakointi on merkittävin itsenäinen kuolleisuuden aiheuttaja.”

Nykypäivän ilmapiiri tukee tupakoinnin lopettamista.

”Terveelliseen elämään pyrkiminen on trendikästä. Myös työnantajat ovat heränneet huomaamaan tupakoimattomuuden vaikutukset henkilöstön työssä jaksamiseen.”

Lehtien yleisönosastoilla on käyty aika ajoin kipakkaa keskustelua siitä, kuinka iso osa työpäivästä katoaa savuna ilmaan tupakkataukojen takia.

”On tehty laskelmia montako tuntia esimerkiksi kuukausitasolla kuluu työntekijän tupakkataukoihin. Aika on rahaa ja viimeistään se on saanut työnantajatkin kiinnostumaan savuttomasta työpaikasta.”

Savuttomuuden pakko?

Savon Sydänpiiri on mukana lanseeraamassa vuonna 2012 alkanutta Savuton kunta -projektia. Sen tarkoitus on edistää savutonta toimintakulttuuria työpaikoilla ja yhteiskunnassa laajemminkin, sekä tukea ihmisten halukkuutta lopettaa tupakointi. Projekti kestää vuoden 2015 loppuun.

”Ilahduttavan monet suuretkin toimijat ovat jo lähteneet mukaan toteuttamaan savutonta toimintakulttuuria. Muun muassa VR muutti viime kesänä kaikki kaukojunansa savuttomiksi.”

Monet vannoutuneet tupakoitsijat kokevat savuttomuusaatteen leviämisen ahdistavana ja pitävät sitä holhouksena.

”Noin kymmenen prosenttia tupakoivista ihmisistä ei halua lopettaa. Se on heidän valintansa, jossa he toki saavat pitäytyä. Työpaikalla on kuitenkin noudatettava savuttomuuden pelisääntöjä – aivan samalla tavalla, kun siellä on noudatettava vaikkapa työturvallisuuteen liittyviä sääntöjä.”

”Paljon on kuitenkin niitä tupakoitsijoita, jotka vastaavasti kokevat, että savuton työpaikka tukee heidän pyrkimyksiään päästä eroon tupakasta.”

28 päivää ilman

Savuton kunta -projektin puitteissa on muutamilla paikkakunnilla käynnistetty tupakoinnin lopettamista tukeva 28 päivää ilman -palvelu. Se pitää sisällään neljä teemallista kokoontumista ja vertaistukiryhmän.

”Ideana on, että ihminen voi ottaa tavoitteeksi ensin olla tuon 28 päivää ilman tupakkaa. Jos se onnistuu, voi taas ottaa tavoitteeksi seuraavat 28 päivää. On helpompi pilkkoa iso tavoite pienempiin osiin.”

Tupakan sisältämä nikotiini on koukuttavuudessaan lähes heroiinin tasoa. Riippuvuudesta irrottautuminen ei välttämättä ole helppoa.

”Tyypillinen harhaluulo on, että repsahdus kaataa koko lopettamisprosessin. Harva kuitenkaan onnistuu lopettamaan kertalaakista, eikä siitä pidä lannistua. Repsahduksen jälkeen kannattaa taas ottaa uusi tavoite.”

Vapaaksi orjuudesta

Vaikka savuttomuuden suhteen ollaankin väestötasolla menossa hyvään suuntaan, petrattavaa silti riittää.

”Raskaana olevien naisten tupakoinnista on syytä olla huolissaan.”

Tupakan terveyshaitat tiedetään ja tiedostetaan, mutta silti sytytetään se seuraavakin palamaan.

”Tupakka on täynnä myrkkyjä, mutta se on hidas tappaja. Varsinkaan nuoret eivät jaksa miettiä terveyshaittoja, jotka ehkä ilmenevät vasta vuosien päästä.”

Lopettaminen ei onnistu ilman omaa motivaatiota.

”Kauhukuvilla pelottelu tehoaa aika huonosti. Jokaisen on löydettävä juuri se itselle tärkein syy lopettamiseen.”

”Yhtä motivoi ehkä rahan säästyminen, toinen miettii terveyttä ja omaa oloaan. Joillekin sysäys tulee siitä, että perheeseen on syntynyt vauva.”

Vaikka olisi polttanut vuosikymmeniä, lopettaminen kannattaa silti.

”Tähän mennessä en vielä ole tavannut yhtään ihmistä, joka olisi ollut tyytymätön päätökseensä lopettaa tupakointi.”

”Päällimmäisenä heillä on ollut tunne siitä, että elämä on omassa hallinnassa. He eivät enää ole tupakan orjia.”

HELI HARING