Uusi suunta elämälle
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Uusi suunta elämälle

Kuva Timo Hartikainen

Etsivä nuorisotyö on valtakunnallista Opetusministeriön rahoittamaa toimintaa, jota Tukeva-työvalmennussäätiö toteuttaa Kuopion lisäksi Siilinjärvellä, Maaningalla ja Leppävirralla. Kuopion kaupungin alla on lisäksi saman kohderyhmän kanssa tehtävää etsivää nuorisotyötä. Tukevan yksilövalmentaja Katja Räisänen auttaa löytämään vaihtoehtoja ja suuntaa elämälle.

Nuoret miehet löysivät väylän Musapajalle

Juha Rintahalkola, 19

”Ammattikouluopinnot loppuivat kahden vuoden jälkeen. Jouduin tyhjän päälle, ja muutamaan kuukauteen en tehnyt mitään. Oli tylsää. Sitten Katja soitti ja kysyi, kiinnostaisiko yhteistyö. Ajattelin, että parempi on lähteä liikenteeseen kuin jäädä sohvalle makaamaan. Aloimme etsiä kesätöitä, joita ei hakemisesta huolimatta kuitenkaan löytynyt. Kesällä olin kaksi kuukautta Kevamalla puupuolella ja syksyksi pääsin työkokeiluun Tukevan Musapajalle Nuorisokeskus 44:lle.”

”Musiikki ja sen tekeminen kiinnostaa. Minulla on sähkörummut. Musapajalla olen päässyt seuraamaan, millaista työskentely musiikkialalla on. Olen roudannut tavaroita ja toiminut keikoilla valo- ja äänimiehenä. Tutustumiskäyntejä on ollut kouluille ja työpaikoille. Tammikuussa menen armeijaan. Etsivä nuorisotyö on tuonut ison plussan omaan elämääni.”

Kalle Martikanen, 21

”Katja otti yhteyttä minuun jo pari vuotta sitten. Soitteli muutamia kertoja vuoden aikana ja viime talvena tavattiin ensimmäisen kerran. Pohjatyötä tilanteestani teimme puhelimessa. Yhteistyössä hyvää on ollut se, ettei minua ole painostettu tekemään tai kiirehtimään asioissa. Höyryän usein ja viime aikoina olen oppinut ottamaan aikaa miettimiselle ja harkinnalle. Olen myös jääräpää ja haluaisin hoitaa asiani itse. Suurin apu on ollut siinä, että olen saanut erilaisia vaihtoehtoja. Saan jatkaa omien voimavarojeni mukana.”

”Kävin Katjan kanssa tutustumassa keväällä Musapajaan. Olin kuullut Musapajasta hyvää jo etukäteen, tuttuja oli ollut siellä aikaisemmin. Kuntouttava työtoiminta on ollut minulle juuri oikea valinta. Näillä näkymin jatkan Musapajalla kesään tai syksyyn asti. Sitten olisi tarkoitus lähteä opiskelemaan teatteri- ja esitystekniikkaa. Pajalla olen saanut vastuuta ja päässyt miksaamaan bändejä. Musiikkialalla ei ole kahta samanlaista päivää, pitää olla myös yötyövalmiudessa. On ollut hyvä nähdä alaa laajemmalti ja saada realistista kuvaa ammatista. Monelta kantilta tämä on ollut hyvä juttu.”

 

Elämä kantaakin

”Tärkeintä on kohtaaminen, kontaktin ja luottamuksen rakentaminen nuoreen. Että joku sanoo, että olen sinua varten ja pysähtyy yhdessä nuoren kanssa pohtimaan, mitä juuri hän tarvitsee ja kaipaa. Tarvitaan aikaa ja kuuntelemista”, Katja Räisänen kertoo.

Räisänen ja Etsivä nuorisotyö tekee yhteistyötä oppilaitosten lisäksi sosiaalitoimen, TE-toimiston, Työvoiman palvelukeskuksen, Kuopion seudun päihdepalvelusäätiön, Kuopion psykiatrian keskuksen ja seurakuntien kanssa. Jos jollakin on huoli ystävästään, kaveristaan tai lapsestaan, voi etsiviin ottaa yhteyttä. Soittaminen ei sido mihinkään. Voi kysyä neuvoa tai ehdottaa ottamaan yhteyttä tukea tarvitsevaan nuoreen. Kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen, nuorta ei pakoteta mihinkään. Myös nuorilta itseltään tulee yhteydenottoja.

”Emme syyllistä, emmekä jää möyrimään vanhoihin tilanteisiin. Suunta on eteenpäin!”

Onnistumisen kokemuksia

”Jokaista nuorta lähestytään hänen omilla ehdoillaan. Etsimme yhdessä vaihtoehtoja ja mietimme suuntaa. Kaikki eivät mene samaan koulutus- tai työputkeen, pitää olla erilaisia tapoja päästä tekemään ja oppimaan elämää.”

Yhteistyö voi olla oman asunnon tai harrastuksen etsimistä. Aina ei kyseessä ole opiskeluun ja työelämään johtavan paikan löytäminen.

”Tarkoitus on lisätä nuorten hyvinvointia ja siihen liittyy monia asioita ihan niin kuin kaikilla muillakin. Yleensä tilanteisiin liittyy muutoksen tarve ja sehän on asia, mikä meitä jokaista pelottaa ja jokainen suhtautuu siihen omalla tavallaan. Käytännössä se voi tarkoittaa asiasta juttelemista, sen herättämien tunteiden ja ajatusten selvittelyä yhdessä”, Räisänen tuumaa.

Starttipaja tai työpajat ovat polkuja eteenpäin. Suunta voi olla myös Kevaman palveluihin, Kuopion kaupungin kuntouttavaan työtoimintaan, työkokeiluun yksityisiin yrityksiin, opiskelemaan tai työhön.

Monilla nuorilla on epävarmuutta omasta olemisestaan. Itsetunto on huono ja kiusatuksi joutuminen voi olla tuttua.

”Tässä työssä onnistuminen näkyy muun muassa siitä, kun nuoren silmiin syttyy uudenlainen loiste tai hän väläyttää pienen hymyn tai soittaa ja kysyy apua johonkin eteen tulleeseen asiaan. On upeaa kuulla ja nähdä, että nuori löytää itselleen juuri siihen hetkeen oikean paikan, josta tuntee hyötyvänsä ja jossa saa niitä meille jokaiselle tärkeitä onnistumisen kokemuksia.”

 

Lehti-ilmoitus sytytti tukihenkilöksi

Heidi Maria Räsänen näki lehti-ilmoituksen ja kiinnostui tukihenkilötoiminnasta. Toiminta on Kuopion ev.lut. seurakuntien ja Nuorten palvelun yhteistyötä ja viimeisin koulutus järjestettiin syksyllä. Teologiaa opiskelevan Räsäsen mielestä vapaaehtoistyö tukee myös omia opintoja. Haaveena on tulevaisuudessa työskennellä lasten ja nuorten parissa.

”Tukihenkilötoiminta on yhdessäoloa ja ystävyyttä. Voidaan käydä shoppailemassa, elokuvissa, lenkillä, mitä nuori itse haluaa ja mikä tuntuisi mukavalta yhteiseltä tekemiseltä. Jos hän tarvitsee apua käytännön järjestelyissä, voimme yhdessä opetella hoitamaan asioita ja vaikka ostamaan tavaroita omaan asuntoon. Haluaisin olla sellainen kaveri, jolta uskaltaa pyytää apua.”

Heidi Maria on asunut kaksi vuotta Kyproksella ja häntä kiinnostaisi myös maahanmuuttajien auttaminen.

”Vieraaseen maahan sopeutuminen ei aina onnistu helposti. Kotoa lähteminen muiden seuraan voi olla vaikeaa. Siinä voisi tukihenkilö olla jelppaamassa eteenpäin.”

Uudet ovet avautuvat

Heidi Maria kokee eläneensä omaa nuoruuttaan tarpeeksi reippaasti. On kokeillut yhtä sun toista.

”Ehkä itsekin olisin kaivannut tällaista tukihenkilöä nuorempana. Vaikka olin sosiaalinen, olin jollakin tavalla myös yksinäinen. Ehkä aikuisen ystävän, luottohenkilön kanssa olisi voinut tehdä ja pohtia asioita. Vanhemmat ja sukulaiset ovat välillä liian läheisiä, ulkopuoliselle voi olla helpompi puhua.”

”Luottamus tukihenkilön kanssa rakentuu ajan kanssa. Tarkoitus on luoda ystävyyssuhde, joka ei ole projektiluonteista vaan kestävämpää. Uuden ystävän kanssa voi löytää omaan elämäänsä aivan uudenlaisia kokemuksia”, Räsänen pohtii.

”Ja aina kun tutustuu uuteen ihmiseen, avautuu uusia ovia ja näköaloja. Siinä kasvaa myös itsekin ihmisenä.”

Hymy leviää

Räsänen on elämässään opiskellut ja työskennellyt monissa paikoissa, nähnyt elämää erilaisilta kanteilta. Aikuisena uuden ammatin opiskelu on innostavaa. Hän tietää, että oman jutun löytäminen voi viedä aikaa.

”Auttaminen antaa hyvää oloa. Ja on mahtavaa, kun näkee toisen hymyilevän ja levittävän hymyä ympärilleen. Jos yksi ihminen saa elämäänsä iloa, hän kasvattaa hyvää oloa lähipiiriinsä. Yksi ihminen ei voi koko maailma pelastaa, mutta ilon siemeniä voimme kylvää.”

”Elämän vaikeissa jaksoissa usein riittää, että toinen ihminen on läsnä. Että on olemassa ihminen, joka hyväksyy ja johon voi luottaa.”

 

HANNA KARKKONEN

 

Poimintoja Kuopion ja Siilinjärven seurakuntien nuorten toiminnasta

Siilinjärvellä:

Mun-kerho

- Tarkoitettu ensisijaisesti erityistä tukea tarvitseville ja ujoille tai yksinäisille noin 12-15-vuotiaille.

- Mielekästä ja itsetuntoa vahvistavaa harrastustoimintaa. Kokoontuu Siilinjärven seurakuntatalon alakerrassa keskiviikkoisin klo 16.30-17.30.

Jelppari-toiminta

- Siilinjärven kunnan toimintaa, seurakunta yhteistyökumppanina.

- Jelpparit ovat arjen sankareita nuorille ja nuorille aikuisille. Jelppari tahtoo auttaa: selvittää virastoasioinnin haasteita, tukee työ- ja kouluasioissa ja arjen askareissa ja vaikka harrastaa kanssasi. Haluaisitko sinä itsellesi kaverin? Kysy lisää nuorisotyönohjaajalta tai täytä netissä lomake.

- Yli 16-vuotiaat voivat käydä Jelppari-valmennuksen. Seurakunnassa se avaa ovia vapaaehtoistyöhön erityisnuorisotyön leireille ja kerhoihin.

Messi-verkosto

- Moniammatillinen yhteistyöverkosto Siilinjärvellä.

- Pienryhmätyöskentelyä, leiriä ja muita yhteistoimintoja, joiden avulla vaikutetaan 15-29-vuotiaiden arjenhallintaan sekä opinnoissa ja työssä pärjäämiseen.

Lisätietoja: Erityisnuorisotyönohjaaja Sauli Paavilainen, p. 044 7284 655, **@**

Kuopiossa:

Harrastusryhmä 16-25-vuotiaille

- Nuorille, jotka kaipaavat uusia ystäviä ja haluavat kokeilla erilaisia harrastuksia.

- Ryhmä aloittaa helmikuussa.

Tukihenkilötoiminta

- Seuraava tukihenkilökoulutus syksyllä 2014.

Päivärippikoulu pienryhmässä

- Pappilalla 2.-15.6.

- Rippikouluun voi ilmoittautua joustavasti kevään aikana.

Lisätietoja: Erityisnuorisotyönohjaaja Paula Paavilainen, p. 040 4848 475, **@**