Pysyvä tukijalka muuttuvassa maailmassa

Pysyvä tukijalka muuttuvassa maailmassa

Siilinjärven kirkko 90 vuotta

"Kyllä tämä kirkko on yksi elämän kiinnekohtia. Tukijalka ja jotain pysyvää, joka ei ole vaihtunut kuten maailma ympärillä", Pekka Lappalainen sanoo. Siilinjärven kirkko on toiminut pyhänä juhlapaikkana monelle Lappalaisen suvun merkkitapahtumalle. "Nyt jo 30-vuotias lapsenlapseni on kastettukin kirkossa".

Siilinjärven kirkon juhlapäivän luennolle osallistunut Lappalainen tutkailee Bruno Tuukkasen Syntiinlankeemus-lasimaalausta, josta kohti katsoo myös Jumalan kaikkinäkevä silmä. Lappalaista se muistuttaa myös työstä seurakunnan luottamushenkilönä. "Oli vähällä, ettei Vuorelaan tullut todella suuri Jumalan silmä", Lappalainen kertoo seurakunnan toisen kirkon, Vuorelan kirkon suunnittelusta 1970-luvulta.

Siilinjärvellä seurakuntalaiset juhlivat 90-vuotiasta kirkkoaan neljäntenä adventtisunnuntaina. Kirkon juhlamessu toteutettiin monen eri-ikäisen seurakuntalaisen yhteistyönä, ja messua vietettiin myös seurakuntatalossa. Juhla kokosi 400 eri-ikäistä seurakuntalaista messuun ja päivätilaisuuksiin, kirkkotaideluennolle ja kirkkomuskariin. Juhla aloitti kirkon ja seurakunnan juhlavuoden, joka kantaa nimeä "Sinun vuotesi".

Juhlapäivänä Siilinjärven kirkossa kotikirkostaan luennoi taidehistorianopiskelija Henna Hietainen: "Olen iloinen siitä, että Siilinjärven kirkkoa kuvittavat juuri Bruno Tuukkasen lasimaalaukset, koska hän on lasimaalausten tekijänä yksi suomalaisen lasimaalauksen vaikuttavampia taiteilijoita." Hietainen sijoitti Siilinjärven kirkon lasimaalaukset osaksi 1920-luvulla virinnyttä lasimaalauksen kultakautta.

Hietaisen lisäksi rakennuskonservaattori Larisa Evstifeeva-Auraniemi kertoi kirkon holvin ja kuorin koristemaalausten konservoinnista vuoden 2013 syksyltä. Konservaattori paneutui työssään tarkasti taiteilija Tuukkasen alkuperäiseen kädenjälkeen.

SINI-MARJA KUUSIPALO

Elämästä on kysymys

Siilinjärven 90-vuotiaan kirkon sisätilaa voidaan pitää ainutlaatuisena kokonaisuutena, sillä kirkkotilan teokset ovat alttaritaulua lukuun ottamatta saman taiteilijan, Bruno Tuukkasen, suunnittelemia. Taiteilija Tuukkanen kuvasi kirkkotaiteen merkitykseksi luoda tunnelmaa, jolla tuodaan esille tilan kirkollinen merkitys.

Vuonna 1971 Siilinjärven seurakunnassa käytiin vilkasta keskustelua kirkon sisätilojen kunnostuksesta. Kirkon seinäpinnat aiottiin maalata uudelleen ja huolena olivat seurakuntalaisille rakkaat taiteilija Bruno Tuukkasen seinämaalaukset. Tuolloin jo 80-vuotias taiteilija kutsuttiin itse tarkistamaan teokset ja niiden kunnostustarve. Taiteilija tarkasti 48 vuotta aiemmin tekemänsä seinämaalaukset ja kunnosti ne vuonna 1971 kolmen viikon aikana. Maalauksissa käytettävät freskovärit hän joutui hakemaan Tukholmasta, koska kyseisiä värejä ei enää saanut Suomesta. Myös seinämaalauksen värit hän sekoitti itse.

Bruno Tuukkanen oli tyytyväinen siitä, että Siilinjärvellä oli päädytty säilyttämään entistä, koska vallalla oli kaiken vanhan väheksyminen. Seinämaalauksia suunnitellessaan hän oli seurannut perinteistä kristillistä symboliikkaa.

"Rikas taidekoristelu oli tuon ajan kirkoille tyypillistä. Kirkosta haluttiin jugendin tapaan tehdä kokonaistaideteos, joka herättäisi hartautta. Täälläkin on seinämaalauksissa enkeleitä, alttarin yläpuolella Jeesuksen syntymä ja saarnatuolissa kristillisiä symboleita. Tämä kirkko ei ole yksittäinen tai erillinen rakennus vaan se kantaa mukanaan paitsi kirkollista historiaa myös taidehistoriaa usealta vuosisadalta", taidehistorian opiskelija Henna Hietainen kuvaa synnyinseurakuntansa kirkkoa.

Harvinaisen alkuperäisesti

Siilinjärven kirkon lasimaalaukset ovat Bruno Tuukkasen jo vuonna 1923 suunnittelemia, mutta ne seurakunta hankki ne kahdessa osassa. Vuonna 1985 hankittiin alttarin yläpuolelle Voitonlippua kantava karitsa -maalaus. Vuonna 1996 valmistui kirkon sivuikkunoiden kolmen lasimaalauksen sarja, "Syntiinlankeemus", joka kuvaa Raamatun tapahtumia ja suomalaista elämänpiiriä. Teos oli suunniteltu alun perin alttaria vastapäätä olevan parven kolmeen ikkunaan. Hankinta viivästyi rahapulan vuoksi.

"Vaikka maalaukset toteutettiin vasta vuosikymmeniä suunnitelmien jälkeen, pidän niitä osana suomalaisen lasimaalaustaiteen kultakauden huippua", Henna Hietainen sanoo. On harvinaista, että teokset toteutetaan niinkin myöhään lähes täysin alkuperäisten suunnitelmien mukaan. "Usein ne unohdetaan ja jätetään toteuttamatta tai tilalle tehdään jotain muuta. Siilinjärvi saa olla ylpeä siitä, että kirkko lopulta saatiin siihen 20-luvun kultakauden kukoistukseen, jossa rakennuksesta haluttiin kokonaistaideteos."

PIIA JULKUNEN JA SINI-MARJA KUUSIPALO