Ihanne, joka ei toteudu

Ihanne, joka ei toteudu

Tasa-arvo on ihanne, joka ei koskaan toteudu. Joku toinen on aina rikkaampi, kauniimpi, terveempi, tai muuten vain pärjää työssään, ihmissuhteissaan tai vaikkapa hiihtoladulla paremmin kuin sinä ja minä. Onneksi jokainen on kuitenkin erityisen etevä jossakin.

Mistä on ylipäätään kotoisin ajatus, että kaikki ihmiset voisivat olla, pitäisi olla keskenään tasa-arvoisia, että yhteiskunnan tulisi sitä edistää tai jopa taata? Se, mitä me 21. vuosisadan suomalaiset pidämme itsestään selvänä, oli tuskin juolahtanut kenenkään mieleen 5000 vuotta ja hyvin harvalle 500 vuotta sitten, eikä sitä ymmärrä suuri osa ihmiskuntaa vielä tänäänkään.

Poliittista tasa-arvoa oli jo antiikin Kreikan ja Rooman kaupunkitasavalloissa, mutta se rajoittui väestön pieneen vähemmistöön, vapaisiin miehiin. Jeesus vuorisaarnassaan – Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille (Matt.7:12) – sekä Paavalin kirjeessään Galatalaisille (3:28) – Yhdentekevää, oletko juutalainen vai kreikkalainen, orja vai vapaa, mies vai nainen; sillä Kristuksen Jeesuksen yhteyteen liitettynä te kaikki olette yksi – menevät radikaalisti pitemmälle. ”Paavalia voidaan pitää yhteiskuntafilosofisesti universalismin perustajana: kaikki ovat samassa asemassa, ihmiset ovat poikkeuksetta tasa-arvoisia” (Paavo Löppönen, Kanava 7:2013). Näiden julistusten vallankumouksellisen merkityksen osoittaa jo se, että vaikka ne lähtivät liikkeelle rahvaan keskeltä 2000 vuotta sitten, ne ovat säilyneet, levinneet kaikkialle maailmaan ja niiden merkitys kasvaa edelleen.

Sain joulun alla mieluisan kutsun Kirkko ja Koti lehden kolumnistiksi. Kirkko on viime vuodet ollut tasa-arvokeskustelun polttopisteessä. Niinpä päätin täyttää alkaneen kevätkauden kolumnini tasa-arvoteemalla: mistä ajatus tasa-arvosta on kotoisin, miten se on levinnyt ja kehittynyt, mitä sillä on tarkoitettu ja tarkoitetaan, miksi se on kasvanut ja menestynyt. Tästä se alkoi.

MATTI JANTUNEN

tutkimusprofessori emeritus, Kuopio