Malli Joosef

Malli Joosef

Kuva Joonas Vähäsöyrinki

Havukka-ahon ajattelijaa alkoi pelottaa ja kylmätä maailmankaikkeuden tyhjyys. Ratkaisuksi hän keksi rakentaa hirsitalon kaikkeuden ympärille. Kun päivät kuluivat leipätyössä, oli rakennettava yöllä unissa. Ja unitöihin otettiin mukaan työkaveritkin, jotka kuvittelivat rauhassa nukkuvansa, vaikka raatoivat yöt pitkät Konstan maailmankaikkeuden rakennustalkoissa.

Urakan jälkeen odottikin yllätys. Kun kuvitteli itsensä uudisrakennuksen katolle korsteenin viereen, niin mitä näkikään: samaa tyhjyyttä jatkui loputtomiin. Tyhjyyden takaa voi löytyä vielä lisää tyhjyyttä, joutui Konsta pettyneenä toteamaan.

Oikean takaakin voi vielä löytyä jotain, ymmärtää evankeliumin Joosef omat unitalkoonsa tehtyään. Hän, joka oli jo suunnitellut valitsevansa pelkän pienimmän pahan tien, perusratkaisun ongelmaansa, löysi oikean takaa Sen Oikean.

Yön yli nukkumisen viisauteen törmätään tässä jälleen kerran. Yöllähän ihmisen sisimmän syvemmät äänet saavat puheenvuoron. Joskus ne ovat pelkoja, joskus toiveita ja haaveita, joskus toisenlaista syvempää ymmärtämistä.

Valveillaolon ratkaisut menevät usein opittuja, totuttuja ratoja, niin kuin on opittu ja moneen kertaan laskettu ja siten rutiiniksi tullut. Valveillaolon ratkaisuissa piirretään kaksiulotteista kuvaa. Unen myötä voi löytyä uutta syvyyttä, ymmärtämisen kolmas ulottuvuus.

Harva meistä lienee unessa enkelin nähnyt, mutta paljon muuta hyvää ja tärkeää unet voivat meille paljastaa. Moni on aamulla herännyt hieman viisaampana, hieman selkeämpänä, jonkin uuden näkökulman tai ajatuksen löytäneenä. Silloin voi hyvin sanoa enkelin siiven koskettaneen ikkunamme ruutua, niin kuin joululaulussa.  Muista siis myös nukkua, ei vain valvoa ja pohtia pohtimasta päästyä.

”Malli Joosef” on jotain muuta kuin yhdistelmä pienimpiä pahoja tai riittävän hyviä ratkaisuja. Malli Joosefissa on käytössä koko ihminen, niin järki kuin sydänkin. Se rakentaa elämää ja rakkautta jäämättä anomaan mitään rakennuslupia ratkaisulleen. Se myös kantaa vastuuta - ei vain omasta vaan toisenkin puolesta.

”Älä pelkää”, sanotaan evankeliumissa jälleen kerran. Nyt Joosefille, vaikka hänellä olikin suhteessa vähemmän pelkäämistä kuin rakkaallaan. Pelkäävä pelastaa vain omaa nahkaansa, pelkonsa jättäneellä riittää aikaa ja ajatusta muillekin.

Joulun kynnyksellä meitä kutsutaan rohkeuteen. Malli Joosefissa liikutaan kenties vain evankeliumin reuna-alueilla. Silti sekin on evankeliumia meille, syvimmiltään lähtöisin Vapahtajasta itsestään.

SEPPO LAITANEN

Siilinjärven kirkkoherra

4. adventtisunnuntai  |  Matt. 1:18-24

…hänelle ilmestyi yöllä unessa Herran enkeli, joka sanoi: ”Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä. Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.”Tämä kaikki tapahtui, jotta kävisi toteen, mitä Herra on profeetan suulla ilmoittanut…

Unesta herättyään Joosef teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt ja otti Marian vaimokseen.