Hyvä tahto – joulun ydin

Hyvä tahto – joulun ydin

Kuva Tuija Hyttinen

Kuopion hiippakunnan piispan joulutervehdys

Kuopion hiippakunnan seurakuntien jäsenille, palvelijoille, vastuunkantajille ja kaikille hyvän tahdon ihmisille

Viime jouluna itäsuomalainen päättäjä osoitti hyvää tahtoa tekemällä lahjoituksen Kuopion hiippakunnan diakoniarahastolle. Apu löysi kohteensa. Lahjoituksen avulla autettiin monilapsista perhettä, jonka vanhempiin sairaus ja työttömyys iskivät yllättäen ja yhtä aikaa.

Tapaus kertoo, miten joulu saa esiin hyvän tahdon. Ja hyvä tahto toi avun ja toivon kokonaiselle perheelle.

Vuoden aikana olen nähnyt paljon samanlaista hyväntahtoisuutta. Sitä voi osoittaa monin tavoin: suopein sanoin, rakentavin teoin ja hiljaisin rukouksin. Sairasvuoteen vierellä riittää vain toisen lempeä läsnäolo.

Näinä viikkoina hyvä tahtomme joutuu kovaan testiin. Valtio, kunnat, yritykset ja seurakunnat joutuvat tekemään vaikeita, mutta välttämättömiä säästöpäätöksiä. Karsimisen paine kiristää päättäjien välejä ja ruokkii epäluuloa kansalaisten kesken. Monilla työpaikoilla katsellaan epäilevästi toisia. Kuka jää, kuka joutuu lähtemään?

Oman aikamme ongelmat altistavat meidät pahantahtoisuudelle. Internetin keskustelupalstoilla on helppo ruokkia nimettömänä luokkavihaa ketä tahansa kohtaan. Tiedonvälityksen maailmassa pahantahtoisesti kirjoitettu lehtijuttu voi suistaa yhden ihmisen elämän raiteiltaan. Pahantahtoisuus perheen jäsenten kesken haavoittaa kaikkein syvimmin.

Ihmissielun varjopuolista tietoisena jouluevankeliumissa julistetaan ”hyvää tahtoa”. Alkutekstissä enkelit julistavat kunniaa Jumalalle korkeuksissa ja rauhaa maan päälle ”hyvän tahdon ihmisille” (Luuk. 2:14).

”Hyvä tahto” on Jumalan ominaisuus. Jouluna Luomakunnan Valtias ”osoittaa laupeutensa polvesta polveen”, kuten jouluevankeliumin edellä Marian ja Sakariaan kiitosvirsissä sanotaan. Kansojen Hallitsija paljastaa pelastavan tahtonsa syntymällä ihmiseksi ilojemme ja surujemme keskelle. Seimen Lapsessa Kaikkivaltias tulee heikoksi ja haavoittuvaksi. Maria synnyttää sinun, minun ja koko maailman Vapahtajan.

Jumalan hyvä tahto on lahja, mutta myös esimerkki. Joulu tahtoo tehdä meistä kaikista ”hyvän tahdon ihmisiä”. Ihmisiä, jotka katsovat muita lempeästi ja etsivät toisistaan hyvää. Ihmisiä, jotka antavat omastaan ja kantavat toisiaan. Ihmisiä, jotka luottavat tulevaisuuteen ja Jumalan mahdollisuuksiin.

Siunatkoon Sinun joulusi hyvä ja ihmisiä rakastava Jumala, Isä ja Poika ja Pyhä Henki.

JARI JOLKKONEN
Kuopion hiippakunnan piispa