Merry Christmas

Merry Christmas

Kyrios oli pienikokoinen, mutta kaunis, harvahampainen tosin, mutta rinnassaan Otavan tähtikuviota muistuttava syntymämerkki. Hänen lempilauseensa oli festina lente, kiiruhda hitaasti. Näin kertoo Suetonius.

Alunperin hän oli nimeltään Octavius, mutta voitettuaan Kleopatran ja tämän rakastajan Antoniuksen Aktionin meritaistelussa 31 eKr. hän sai arvonimekseen Augustus. Kutsuttiin häntä myös nimillä princeps senatus, senaatin ensimmäinen ja imperator, ylipäällikkö, käskijä.

Hänen pyrkimyksensä oli esiintyä rauhan ruhtinaana. Hänen aikanaan aloitettiin Paxin kultti. Tosiasiassa hänen hallituskautensa oli kuitenkin sotaisa: hän levitti demokratiaa ja rauhaa kuten sittemmät aatekumppaninsa lännessä.

Hän rakennutti Roomaan vesijohdot, 20 metriä korkeita seitsenkerroksisia rakennuksia, kaksi teatteria, tekojärven meritaistelunäytöksiä varten, tieverkoston, jonka keskustaulu sijaitsi Forum Romanumilla. Rauhan ja viemärien rahoittamisen seurauksena hän pääsi historiaan eli jouluevankeliumiin.

Hänen sotaisuutensa ja epäinhimillisyytensä oli niin valtaisa, että hän menetti yöunensa. Unettomina öinään hän kuunteli tarinankertojia, joita mesenaatti Gaius Clinius Maecenas toimitti hänen luoksensa. Maecenaan kirjallisen piirin kuuluisimmat olivat Vergilius ja Horatius.

Niinä aikoina likaviemäreitä rahoitettiin keisarilta käyneen käskyn perusteella Galileassakin.

Hauskaa joulua tuskin Joosefille merkitsi, että vaimo ilmoitti olevansa raskaana enkelimäisemmästä parisuhteesta. Tuskin olisi lohduttanut, jos paketista olisi tullut uusi läppäri, tabletti tahi muu tingeltangel.

Luulisinpa, että Joosefin joulu eläinten kakan seassa tallissa oli hieman samantapainen kuin hänellä, jonka jouluaaton juhlistukset ovat pikemminkin pullo Koskenkorvaa ja pätkä lauantaimakkaraa.

Ja entäpä Maria?

Kun itämaan tietäjä olisi siihen talliin saapunut kertomaan, että Merry Christmas, eikö hän kuitenkin olisi sanonut: Ulos! Moukka! Etkö sinä tajua jumalallisesta kenoosiksesta yhtään mitään?

PETRI JÄRVELÄINEN