Katso lasta

Katso lasta

Vastasyntynyt ei ole vielä elämässään kokemustensa satuttama tai vahvistama. Vastasyntynyt on avoimen tarvitseva, avuton ja kiinni hetkessä. Vastasyntynyt luontaisesti turvaa hoitajaansa ja asettuu aitoon vuorovaikutukseen, aitoon kasvuun. Hän on läsnä ja ilahtuu hoivasta ja läsnäolosta. Hänen aitoutensa ilahduttaa.

Joulun alla kuljetaan kohti halpaa, huomaamatonta seimeä, jolla makaa ihmisen lapsi.

Joka kolmas maailman lapsista on näkymätön – tilastollisessa mielessä: hänen syntymäänsä ei ole koskaan rekisteröity. Näin todetaan UNICEFin äskettäin julkaisemassa tilastoanalyysissä Every Child’s Birth Right: Inequities and trends in birth registration.

Näkymättömyys merkitsee lapselle sitä, että hän voi jäädä vaille perusterveydenhuoltoa kuten rokotuksia, ja kouluun pääsemisessä voi olla ongelmia. Maailman 230 miljoonaa rekisteröimätöntä lasta ovat lapsista haavoittuvimpia, he elävät vaikeissa oloissa muutenkin.

Rekisteröityminen voi olla vaikeaa, jos lapsi on pakolainen, kuuluu etniseen vähemmistöön tai on syntynyt avioliiton ulkopuolella. Yli puolet maailman näkymättömistä lapsista asuu Aasiassa ja lähes 40 prosenttia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Hyvinvointiyhteiskunnissa lapsen asema voi olla äärimmäisen hyvä, ja pienellä joukolla lapsuus on monella tavalla aikaisempia sukupolvia parempaa.  Samaan aikaan lapsia syntyy entistä vähemmän ja emotionaalisesti näkymättömiä, palelevia lapsia on myös siellä, missä voisi luulla lapsen voivan hyvin.

Lapsi on tulevaisuuden toivo. Hänet tulisi nähdä sellaisena myös yhteiskunnallisesti, ja lapsuutta tulisi kaikin tavoin tukea. Perheiden elinoloja on vahvistettava, apua on annettava ajoissa, hoito ja koulutus on turvattava.

UNICEF on tehnyt näkyväksi lapsiystävällisyyttä: Suomeen on lanseerattu uusi toimintamalli, lapsiystävällinen kunta. Hämeenlinna sai ensimmäisenä Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Se myönnetään sitoutumisesta toimintatapoihin, jotka edistävät lapsen oikeuksien toteutumista. Esimerkiksi päätöksenteon vaikutuksia lapsiin arvioidaan ja lapsia ja nuoria kuullaan.

Saman mallin voisi siirtää seurakuntiin. Missä olisi ensimmäinen seurakunta, jossa koko seurakunnan toiminta on tarkasteltu siinä valossa, miten se tukee lapsen kasvurauhaa, hyvää osallisuutta seurakuntaan?

***

Jouluna voi pysähtyä seimelle, jolla lepää Jumalan poika. Jouluna kannattaa pysähtyä seimelle, jolla lepää syntisen ihmisen Vapahtaja. Kun Häntä katsoo, löytää ilon. Kun Häneen uskoo, löytää rauhan. Kun Häneen luottaa, löytää toivon.

Joulurauhaa!

ULLA REMES