Muistoksi laulettu joulu

Muistoksi laulettu joulu

Kuva Sini-Marja Kuusipalo

Joulu on kiireistä aikaa kanttorille. Kanttoreiden valmistautuminen Suureen Juhlaan alkaa jo alkusyksystä, jolloin mietitään kuorojen ohjelmistoa sekä muuta jouluista musiikkia, jolla voitaisiin tuoda esille joulun tärkeää sanomaa seurakunnan tilaisuuksissa. Vaikka kanttorin työpäivät venyvät joulun alla välillä hyvinkin pitkiksi, on hyvin palkitsevaa saada koskettaa musiikilla ihmisen sisintä ja tuoda ihmisille juhlamieltä. Kaiken kiireen keskellä pääsee itsekin hiljentymään jouluun työn parissa.

Joululauluilla on hyvin tärkeä asema ihmisten jouluun valmistautumisessa. Laulut luovat tunnelmaa ja parhaimmillaan rauhoittavat kaiken muun kiireen ja hälinän keskellä. Työssäni usein mietin joulun alla, vieläkö joulun oikea sanoma kuuluu kaiken kaupallisen hälyn keskeltä.

”Maa on niin kaunis, kirkas Luojan taivas.” Tämän jouluvirren kuulemme usein joulun alla. Kerta toisensa jälkeen minua koskettavat vierailut vanhainkodissa, jossa vanhukset laulavat tätä virttä täydestä sydämestään. Silloin aina ajattelen, että musiikilla on ihmeellinen voima. Muut muistikuvat ovat saattaneet jo hämärtyä, mutta musiikki avaa tietä takaisin lapsuuden jouluihin. Usein muistoissa häivähtävät jouluaamun kirkkomatkat, jolloin pakkanen paukkui reen edetessä. ”Aisakello helkkää, loistaa tähdet, kuu. Riemua on pelkkää, hymyyn käypi suu.”

”Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella.” Tästä laulusta voi aistia lasten joulunodotuksen. Minäkin lämmöllä muistelen lapsuuden jouluja. Aattoillan hämärtyessä hiljennyimme jouluevankeliumin äärelle, jonka isä perinteisesti luki. Evankeliumin yhteydessä lauloimme ”Enkeli Taivaan lausui näin”. Lapsille tuotiin näin esille, mikä on joulussa tärkeintä. Tämän perinteen haluan opettaa myös omille lapsilleni.

On hyvä, että joulun odottaminen kuuluu ja näkyy musiikin kautta. Vuodesta toiseen ihmiset haluavat kerääntyä laulamaan kauneimpia joululauluja. Huomaan työssäni, että ihmisillä on halu laulaa tuttuja joululauluja, vaikka muuten laulaminen on saattanut jäädä vähemmälle suomalaisessa yhteiskunnassa. Nautitaan tänäkin vuonna yhdessä jouluisesta musiikista ja sen tuomasta sanomasta.

Hyvää ja rauhaisaa joulunodotusta!

MARJAANA KAISTO

Siilinjärven seurakunnan kanttori