Rukouksen voima

Rukouksen voima

Kuva Joonas Vähäsöyrinki

Jokaisen itsenäisen kansakunnan elämään liittyy oma kertomuksensa, oma tarinansa, jota kerrotaan ja toistellaan kansan historian vaiheissa. Varmaankin monelle kansakunnalle eräs esimerkki on ollut Israelin kansan vaellus Mooseksen johdolla kohden omaa kotimaataan. Jokaisella kansalla on oma tiensä. Suomen tietä ja kertomusta muistellaan aina joulukuun kuudentena. Suomen kertomukseen liittyy omat erityispiirteet, jotka monilla ovat vielä selkeinä muistoissa.

Meitä edeltänyt vanhempi sukupolvi ei ole saanut isänmaataan ilmaiseksi. Sen tietävät veteraanit ja heidän omaisensa syvästi. Ja sen tietävät ehkä kaikkein parhaiten ne, joiden lähiomaisen nimi on kaiverrettu kansamme sankarihautausmaitten muistokiviin. Kaikille heille Suomen sinivalkoinen lippu muistuttaa jatkuvasti pelosta ja ahdistuksesta, rukouksista vaikeina aikoina, uhrauksista ja taisteluista, uudesti virinneestä toivosta ja tulevaisuudenuskosta sinä hetkenä, jolloin rauha ja vapaus saatiin turvattua.  Saatiin, vaikka suurin uhrauksin.

Monenlaisia selityksiä on Suomen itsenäisyyteen ja vapauteen päättyneelle taistelulle annettu. Yksi pysäyttävä selitys on se, että Suomen kansa rukoili paljon noina vaikeina vuosina. Suomen kansa oli yhtenäinen ja rukoili. Oman edun ja itsekkyyden ohitti yhteinen etu ja rukous. Tarvitsisimmeko me tuollaista aikaa ja henkeä. Olisiko meidän aika oppia elämään taas yhteisten päämäärien puolesta ja lähimmäisen puolesta.

Ihminen, joka elämässään suostuu kysymään muiden tahtoa ja suostuu luottamaan Jumalan tahtoon, voi löytää suuren siunauksen, siunauksen yhdessä toisten ihmisten kanssa ja siunauksen yhteydessä Jumalaan, elämän antajaan ja syntien anteeksiantajaan.

Monet edellisen sukupolven edustajat, tavalliset suomalaiset miehet ja naiset, niin rintamalla, kuin kotonakin, joutuivat asettamaan toisten edun oman etunsa edelle. He joutuivat rukoilemaan, tai saivat rukoilla, tapahtukoon sinun tahtosi ja sen vuoksi meillä on tänäkin Itsenäisyyspäivänä ristilippu kertomassa vapaasta isänmaasta.

Rukous Isänmaan puolesta on tärkeää. Sen muistaminen, että kaikki hyvä tulee viime kädessä Jumalan sallimuksesta, antaa nöyryyden, kiitollisuuden ja luottamuksen, jonka kanssa on hyvä käydä tulevaisuuteen.

HANNU KOSKELAINEN

Kuopion Alavan seurakunnan kirkkoherra

Itsenäisyyspäivänä | 5. Moos. 8: 10–17

Kun syötte itsenne kylläisiksi, kiittäkää Herraa, Jumalaanne, siitä hyvästä maasta, jonka hän on teille antanut. Varokaa unohtamasta Herraa, Jumalaanne. Noudattakaa aina hänen käskyjään, lakejaan ja säädöksiään, jotka minä teille nyt annan.

…Älkää siis kuvitelko, että olette omin voimin ja omilla kyvyillänne hankkineet itsellenne tämän vaurauden.