Kun meistä tulee kolme tai enemmän

Kun meistä tulee kolme tai enemmän

Kuva Sini-Marja Kuusipalo

Tie tuntemattomaan. Monet varusteet. Vauhti ja vaaratilanteet. Myrsky ja sateenkaari. Kaunis maisema. Vauvakutsuilla sai jakaa tuntemuksia siitä, kun taloon tulee uusi pieni ihminen – varhain soiva nahkavekkari.

Marraskuussa Siilinjärven seurakuntatalolla vietettiin laatuaan ensimmäisiä vauvakutsuja. Illan puheenaiheena oli lapsen odotus ajatuksineen ja tunteineen.

"Lapsen syntymä on hyppy tuntemattomaan", toteavat Sari Lukkarinen-Jäntti ja Petri Jäntti, jotka jakoivat kokemuksiaan monilapsisen perheen elämästä käsin.

"Aina on mahdollisuus kysyä neuvoja sairaalasta ja neuvolasta. Kannattaa olla rohkea!" Lukkarinen-Jäntti kannustaa. "Eikä sairaalasta kannata lähteä väsyneenä kotiin", Petri Jäntti muistuttaa.

Äitinä Sari Lukkarinen-Jäntti arvostaa yhteistyötä. "Lapsen tulo kotiin on herkkä hetki. On tosi tärkeää, että puoliso osallistuu alusta asti."

"Ensimmäisen lapsen kohdalla mietin, miten sen kanssa pärjää. Hyvin pärjäsin. Ei mennyt rikki", isä Petri Jäntti rohkaisee odottajia.

Isäksi tuleva Harri Räsänen onkin jo asennoitunut opetteluun. "Sitten isyyden vasta tajuaa, kun sen nyytin saa syliin." Hän ja Heidi Julkunen-Räsänen odottavat esikoistaan. "Jaksaminen ja arjen käytännön asioista selviäminen mietityttää", Julkunen-Räsänen sanoo. "Oman sairauden jälkeen raskaus on tuonut valoa elämään. Mietin kyllä, miten pystyn olemaan lapselle riittävän hyvä äiti."

Koko perhe odottaa

Pastori Kaisa Yletyisen mukaan kasteperheet toivovat aitoja kohtaamisia niin virastossa kuin kastepapin kanssa. "Myös meidän toukkatupiemme ja perhekerhojemme vertaistuki tuntuu olevan tervetullutta. Samoin perheiden postituslista, joka lupaa tukea perhettä lapsen kristillisessä kasvatuksessa."

Vauvakutsuilla kastejuhlaa avannut Yletyinen sanoo odotusajan olevan luonteva osa myös kastekeskustelua papin ja perheen kesken. Joskus puhetta ohjaavat ajatukset siitä, että raskautta on pitänyt odottaa. "Jaetaan huolen ja pelon tunteita, jos perhe on kokenut ongelmia, keskenmenoja tai syntymättömän lapsen kuoleman." Äidin odotuskokemusten lisäksi hän kysyy myös isän ajatuksia: "Miten se isän rooli on löytynyt, mikä sen löytymisessä on auttanut."

Seurakunnan vauvakutsuista ei tehty yksinomaan naisille suunnattuja babyshower-kekkereitä. "Vaikka raskaus ja synnytys ovat konkreettisesti naisen tehtäviä, ei isä saa jäädä odotuksesta osattomaksi. Niin perhekerhoissamme kuin odottajien kutsuilla on ilo nähdä koko perhe mukana", sanoo vauvakutsujen järjestäjä lastenohjaaja Virpi Rissanen.

Siilinjärven vauvakutsut saivat kimmokkeen Iisalmen seurakunnasta, missä kutsuilla on viiden vuoden perinne. Lastenohjaaja Rissasen mukaan kutsuilla halutaan jakaa tietoa: "Odotusvaiheessa on luontevaa ottaa selvää perheen yhteisistä mahdollisuuksista. Joskus ihmiset eivät tiedä, mitä seurakunta perheille tarjoaa. Lisäksi kutsut ja kerhot antavat vertaistukea. Jatkossa järjestämme näitä kolmesti vuodessa."

Seurakunta haluaa myös tehdä yhteistyötä neuvolan ja järjestöjen kanssa. Vauvakutsuille mukaan saatiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Siilinjärven paikallisosastosta Riikka Koponen. "Esikoista odottava ei edes osaa kysyä, ja näitä infotilaisuuksia todella tarvitaan", Koponen sanoo. Hänen mukaansa tarjontaa perheille on paljon ja toimijoiden verkostoituminen on tärkeää.

Kutsuille osallistunut Harri Räsänen puolisoineen on asunut Siilinjärvellä lyhyen aikaa, ja paikkakunnalla on vielä uutta tutustumisen arvoista. "Yllätyin, että on paljon toimintaa perheille. On tukea, jota voi kysyä ja pyytää." Vauvakutsuilla jaettu huojensi odottajan mieltä.

SINI-MARJA KUUSIPALO