Tuomiokirkko kuvina

Tuomiokirkko kuvina

Kuva Hanna Karkkonen

Hannu Korhonen, Tuomiokirkkoseurakunnan ylivahtimestari on harrastunut valokuvausta vuosikymmeniä ja nyt otoksia Kuopion tuomiokirkosta on julkaistu seinäkalenterissa, joita voi ostaa esimerkiksi keskusseurakuntatalon vahtimestareilta tai Suokadun B-rapun 3. kerroksen vaihteesta.

Miten ajatus syntyi?

“Työntekijäkokouksessa saimme idean, että tehdään kalenteri ja ohjataan tuotto hyvään tarkoitukseen. Myöhemmin kohde tarkentui Pitkärannan ystävyysseurakunnaksi. Anna Kosola ja Lauri Kastarinen olivat mukana työryhmässä, jossa työstimme ajatusta ja myös konkreettisesti kalenteria eteenpäin.”

Millaisia kuvia valitsitte ja mikä otos itseäsi sykähdyttää eniten?

“Tuomiokirkko täyttää kohta 200 vuotta, ja kuvissa on nähtävissä sen historiaa. Se on ja on ollut varsin monelle merkittävä paikka. Monella on kosketuspintaa ja muistoja Tuomiokirkosta niin ulkoa kuin sisältä. Aiheet on valittu sekä vuodenaikojen että kirkkovuoden teemojen mukaan. On maisemia ja yksityiskohtia. Osa kuvista on otettu filmiaikaan, osa lähivuosina. Itse pidän maaliskuun kuvasta, jossa ehtoollispikareiden taustalla on alttarivaate paaston ajan violeteissa väreissä.”

Millainen historia itselläsi on Pitkärannan seurakuntaan?

“Olin käynyt siellä jo ennen uuden kirkon rakentamista. Olen kokenut seurakuntalaisten välittömyyden ja vieraanvaraisuuden sekä tunnen olevani tervetullut käymään. Karjalan luonto ja Laatokan seutu ovat kauniita. Parinkymmenen vuoden aikana olen käynyt Pitkärannassa useita kertoja. Heidän toiveistaan on jäänyt mieleen se, kun he sanovat, että emme unohtaisi heitä.”

Mitä odotat ensi vuodelta?

Pikkuhiljaa, sanotaan Karjalassa. Pikkuhiljaa mennään normaalia elämää eteenpäin. Kamerakuumetta, sellaista kroonista on havaittavissa varmastikin myös ensi vuonna. Kalenterin työstämisestä jäi hyvä mieli ja todellakin ideat luovat uutta ja tekeminen ruokkii tekemistä.”

HANNA KARKKONEN