Puijon kirkkoon kastepuu

Puijon kirkkoon kastepuu

Kuva Tuija Hyttinen

Puijon kirkossa otettiin käyttöön kastepuu ensimmäisen adventin messussa.

Jokainen uusi, Puijon seurakunnassa kastettu voi saada puuhun oman lehtensä, johon merkitään hänen etunimensä ja kastepäivä. Lehti säilyy kastepuussa vuoden ajan, jonka jälkeen se puhdistetaan ja käytetään uudelleen.

Lehti kiinnitetään puuhun kastepäivää seuraavan messun yhteydessä, jolloin kastettua muistetaan esirukouksessa. Vanhempi, kummi tai isovanhempi kirjoittaa oman perheenjäsenensä tiedot ja kiinnittää lehden puuhun. Nuori tai aikuinen kastettu voi tietysti huolehtia siitä itse.

”Kastepuun avulla haluamme kertoa siitä, että jokainen kastettu on tervetullut seurakunnan yhteyteen”, toteaa kirkkoherra Jaana Marjanen.

”Koska suurin osa kastetuista on lapsia, kastepuu muistuttaa oivallisesti myös siitä, että kaikkein pienimmät ovat Jumalalle erityisen rakkaita.”

Ainutlaatuisuuden symboli

Vanerista tehdyn kolmiulotteisen kastepuun on suunnitellut ja valmistanut muotoilija Jorma Hevosmaa, joka on Puijon seurakuntalainen.

”Keskeisimpänä ajatuksena oli saada kastepuun muotokieli sopimaan kotikirkkomme sisustukseen ja henkeen.”

”Minulle läheinen materiaali on puu ja sen eri jalosteet. Vanerin kerroksellisuudella hain kolmiulotteisuutta lopputulokseen. Samalla vanerin leikkuupinnat muodostavat eläviä rajapintoja toisiinsa nähden.”

”Toiminnallisuutta miettiessä halusin jotakin sellaista mikä on mahdollisimman yksinkertaista ja helppoa käyttää. Lehdet ovat ohutta metallilevyä ja tarttuvat magneetin avulla vanerin pintaan siististi ja varmasti.”

Kastepuun on väritykseltään hillitty, Puijon kirkkoon sopiva. Tumma sininen tausta rajaa ja nostaa varsinaisen puuaiheen taustastaan irti. Vaaleaksi kuullotettu ja taustastaan irrotettu puuosa korostaa kolmiulotteisuutta selkeästi.

”Kastepuu ei ole mikään tunnistettava puulaji. Toki se on varmastikin lehtipuu, jonka lehtien määrä ja sijainti vaihtelee vuoden ja vuosien mittaan. Tällöin siitä tulee myös elävä puu, jonka jokainen lehti on ainutlaatuinen, niin kuin me ihmisetkin olemme.”

HELI HARING