Kutsunnat katakombeissa

Kutsunnat katakombeissa

Kuopion keskustan väki kaikkosi maan alle. Alatori Apajassa oli tungosta, kun Kuopion seurakuntien uusi tila Arkki avattiin.

”Mittee kinkereitä ne on tiällä ruvenna pitämään”, mutisi ohikulkija kansan täyttämässä käytävässä. Savolainen osui oikeaan: kirkonmenot jalkautuivat kauppakeskukseen. Uudet tilat otettiin adventin aattona käyttöön juhlavasti tilojen siunauksella, jonka toimitti piispa Jari Jolkkonen.

Tyylikkäisiin tiloihin on hankittu taiteilija Kari Juutilaisen komea maalaus. Arkille on sanoitettu ja sävelletty myös oma Arkkiveisu. Muilla seurakuntien tiloilla ei taida ollakaan omaa nimikkoveisua.

Arkki on uudenlainen avaus seurakuntien toiminnalle, matalan kynnyksen palvelupiste ja kohtaamispaikka. Uuden kirkkovuoden myötä avautuu uusi aika, uudet tilat ja uudet, etsivät toimintamuodot. Juuri sellaisia tarvitaan, näkyjä muuttuvan ajan tarpeisiin vastaamisesta.

Turussa Mikaelin seurakunnassa on Kuopion mallia lähinnä oleva uusi, avoin kohtaamispaikka. Ainutlaatuisessa Arkissa tehdään historiaa.

Tällaisen toiminnan täsmätukeminen voi olla yksi tapa vahvistaa seurakunnan elämää. Samalla tavalla kuin testamenttivaroja korvamerkitään vaikkapa vanhuksille, voi tukea kohdentaa työpanoksellaan tai varoillaan Arkin tapaiseen pioneerityöhön, kuten nyt on merkittävästi tehtykin. Kaikesta tuesta seurakunnassa ollaan kiitollisia.

Piispa Jari Jolkkonen puhui kutsunnoista, joissa meitä kaikkia kutsutaan palvelukseen. Arkki parhaimmillaan kutsuu läsnäolollaan ja avoimuudellaan erilaisia ohikulkijoita sisään. Jos siellä pystytään kiireettömästi kohtaamaan myös sellainen ihminen, joka ei ehkä olisi kirkonmäelle kavunnut koskaan, uusi työ on jo paikkansa lunastanut. Ehkä sen kautta löytyy uudelle tulijalle paikka seurakunnassa.

Maan alla ollaan jälleen, nyt vapaaehtoisesti. Aikoinaan kristityt pakenivat vainoja katakombeihin, kuten kaupungin tervehdystä tuova Pekka Kantanen muisteli: ympyrä on sulkeutunut. Nyt kirkon sanomaa viedään kauppakeskuksiin, maan alle.

Vartija kulkee sattumalta tungoksen läpi juuri kun vartijoista lauletaan, kunnioittaa uniformullaan läsnäolijoita kuin hornetit ylilennoillaan paraateja. Väki veisaa.

Ellei Herra huonetta rakenna, turhaan sen rakentajat vaivaa näkevät.

ULLA REMES