#silmätristissä ja Sanallista-hartaus 27.11.2019
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Hiljenny

#silmätristissä ja Sanallista-hartaus 27.11.2019

27.11.2019

Teksti: Paula Hagman-Puustinen, vs. hallintokappalainen, Järvi-Kuopion seurakunta

Kuva: Tuija Hyttinen

 

1. Adventtisunnuntai
Opetuslapset toivat vasaran Jeesukselle ja heittivät vaatteitaan sen selkään, ja Jeesus nousi ratsaille. Monet levittivät vaatteitaan tielle, toiset taas lehviä, joita he katkoivat tienvarresta. Ja ne, jotka kulkivat hänen edellään ja perässään, huusivat:
”Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä!”
Mark.11: 8-10

Miksi Jeesus valitsi aasin?

Kun minä olin pieni, aasi oli yleinen haukkumanimi. Aasi oli yleisen käsityksen mukaan tyhmä. Tyhmä kuin aasi, saatettiin sanoa hänestä, joka ei selvinnyt matikan läksyistä samalla tavalla kuin muut. 

Aasi-poloiset ovat vuosituhansien ajan kantaneet ihmisten kuormia, ja silti ne ovat jääneet vaille ansaitsemaansa kiitosta. Jeesuksen valinta oli tietoinen harkinta. Ehkä tällä olisi kerrottavaa meillekin?

Kun tarkastelemme eläintä tarkemmin, tulee aasi-nimestä kunnianimi. Aasi on viisas, vaatimaton, lempeä ja työteliäs eläin. Sen selässä on kulkenut sato pellolta torille, se on pyörittänyt myllyjä ja kaivonpumppuja ja vetänyt kyntöauraa. Ehkä hevosvoimien sijaan voisimmekin puhua aasivoimista? 

Näitä aasivoimia meillä on runsaasti seurakunnissamme vapaaehtoisina. He tekevät näkymätöntä ja pyyteetöntä työtään, ovat varmajalkaisia vaikeakulkuisissa maastoissa ja ovat vähään tyytyväisiä – ja näin kantavat Herraa harteillaan. Herraa, joka kerran palkitsee tuon kaiken.  

Aasi oli myös yksi Jeesuksen vähistä todistajista Betlehemin tallissa. Tarkan kuulonsa vuoksi se saattoi kuulla isäntänsä käskyt kauempaakin. Tunnetko sinä ketään tällaista ”Jeesuksen aasia”? Minä tunnen montakin ja kiitän heistä kaikista Herraa, jonka valoa he tuovat monella tavalla seurakuntiemme elämään!  

”Kantakaa toistenne taakkoja, niin te toteutatte Kristuksen lain.” (Gal. 6:2).