Maaningalla mittavat investointisuunnitelmat

Maaningalla mittavat investointisuunnitelmat

Kuva Arto Penttinen

Maaninka aikoo tehdä 800 000 euroa velkaa rakentaakseen seurakuntatalon juuri ennen Kuopion seurakuntiin liittymistä.

Maaningan seurakuntatalon tilat ovat kauan olleet huonokuntoiset ja osa toiminnoista on siirretty väliaikaisiin vuokratiloihin. Maaningan seurakunnan kirkkoneuvosto esittää yksimielisesti uuden seurakuntatalon rakentamista kirkkovaltuustolle, joka kokoontuu 10.12.2013. Maaningan seurakunta voi päättää hankkeesta itsenäisesti, vaikka velka siirtyy liitoksen myötä toisille hartioille. Maaninka liittyy Kuopion seurakuntiin kuntaliitoksen myötä vuoden 2015 alusta.

Maaningan seurakunnalla on rakennushankkeeseen käytettävissä 1 200 000 euroa säästöä, joista puolet tulisi etupainotteisesta puunmyynnistä ja puolet on jo säästetty. Metsää on 170 hehtaaria, josta ei tämän jälkeen vähään aikaan voisi puuta myydä. Velkaa on tähänastisissa laskelmissa kaavailtu tarvittavan 800 000 euroa, joka jäisi Kuopion seurakuntayhtymän maksettavaksi. Uusiakin laskelmia tehdään.

Onko mielestänne korrektia tehdä suurta velkaa juuri ennen seurakuntaliitosta, Maaningan kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Pauli Hujanen?

”Meillä ei ole nyt velkaa vaan on säästöjä, maksamme jatkossakin veroja ja liittymisestä tullee toiminnallisia säästöjä. Mahdollisista vuokratiloista tulee kuluja myös. Toivomme, että toimintamme olisi turvattua pitkässä juoksussa ja että sille olisi toimivat tilat. Haluamme toimia yhteistyössä”.

Uusia tiloja on mietitty Hujasen mukaan jo kauan. Suunnitelmia muiden vaihtoehtojen tutkimiseksi ei ole Kuopion seurakuntien hallintojohtaja Timo Korhosen mukaan viety Maaningalla laskelmiin saakka ja hän toivookin aikalisää, jotta investointi on järkevä ja kestävässä linjassa yhtymän kokonaistaloudellisen tilanteen ja säästövelvoitteiden kanssa.

Muita vaihtoehtoja ei riittävästi tutkittu

Yksi vaihtoehto olisi pitäjän kokoon poikkeuksellisen suuren kirkon sisäremontti siten, että osa kirkosta tulisi seurakuntasaliksi:

”Kuopion seurakuntayhtymä on ehdottanut Maaningalle, että uuden seurakuntatalon rakentamisen lisäksi selvitettäisiin, voitaisiinko seurakuntatiloja saada osittain Maaningan kirkkoon ja osittain esimerkiksi työtiloja ymmärtääksemme varsin tyhjäksi jäävään Maaningan kunnantaloon. Tästä vaihtoehdosta ollaan nyt laatimassa suunnitelmaa ja kustannusarviota.”

Hujasen käsityksen mukaan kirkon remontointi on liian kallista.

Miksi valtuustotalo ei maaninkalaisten mielestä käy seurakuntien toimintatilaksi?
”Maaningan kunnanvaltuusto on yksimielisesti esittämässä Kuopion kaupunginvaltuustolle, että tilat jäisivät järjestöjen ja yhdistysten käyttöön”, Hujanen sanoo. Tilojen jatkokäytöstä päättää jatkossa Kuopion kaupunginvaltuusto.

Kolmen ja puolen tuhannen asukkaan Maaningan kunnanvaltuustossa ja seurakunnan luottamushenkilöinä on osittain samoja ihmisiä.

Millä mielellä Maaningalla ollaan Kuopioon liittymässä?

”Meillä on aktiivinen, toimiva seurakunta, joka jatkossa saattaa kasvaa.  Onhan liittyminen myös mahdollisuus esimerkiksi yksin ammattiansa seurakunnassa edustavalle työntekijälle kuten nuorisotyöntekijälle, kun ei tarvitse jatkossa tehdä yksin oman alansa työtä. Hyvällä ja avoimella mielellä liitytään”, sanoo Kuopiossa itse töissä käyvä Pauli Hujanen.

”Seurakuntayhtymän kannalta on valitettavaa, että Maaninka voi vielä ennen liitosta tehdä rakentamispäätöksen uudesta seurakuntatalosta eikä yhtymällä ole asiassa sananvaltaa. Jos näin tapahtuu Maaninka tulee yhtymään kassa tyhjänä, metsässä on 32 hehtaarin aukko ja yhtymälle jää maksettavaksi Maaningan ottama laina, pahimmassa tapauksessa noin 1 M €”, sanoo Timo Korhonen.

Entä mihin seurakuntaan Maaninka liittyy?

Maaningan seurakunnan kirkkoneuvosto on esittänyt Maaningan kirkkovaltuustolle, että Maaningan seurakunta liittyisi Kallaveden seurakuntaan. Lopullisen päätöksen (aloitteen) tekee Maaningan kirkkovaltuusto tämänhetkisen tiedon mukaan 10.12.2013. Kallaveden seurakuntaneuvosto ottaa myös asiaan kantaa. Yhteinen kirkkovaltuusto antaa lausuntonsa asiasta tuomiokapitulille ja viime kädessä asian ratkaisee kirkkohallitus.

ULLA REMES