Huhtikuun nimi on Ukko
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Huhtikuun nimi on Ukko

24.4.2019

Teksti ja kuva: Kaija Vuorio

 

Suomalainen nimi Ukko on niin mahtava, ettei nimipäivälle 4.4. mahdu virallisesti muita nimiä. 

Ukko Kimonen on tyytyväinen ristimänimeensä, sillä se on helppo lausua ja taivuttaa. Se jää myös helposti mieleen, eikä siitä kovin helposti saa nimiväännöksiä.

”Vanhemmat varmaan halusivat antaa minulle vähän harvinaisemman nimen. Koulussa ei ole ollut muita Ukkoja, mutta samalla kadulla on naapureina kaksikin Ukkoa.”

Ukko on ollut kalenterissa jo vuodesta 1929, mutta yleistynyt vasta 2000-luvulla.

Ukko Kimosen nimipäivä ei unohdu, sillä hänen syntymäpäivänsä on nimipäivää edeltävänä päivänä. Ainakin kummit muistavat juhlistaa samoilla vauhdeilla molempia merkkipäiviä. 16-vuotias Ukko Kimonen on paraikaa isoiskoulutuksessa ja on toiminut aiemmin ohjaajana lastenleireillä. 

Ukko Kimosen toinen nimi on Einari. Kumpaankaan etunimeen ei liity mitään sukutarinaa. Einari oli etenkin 1920- ja 1930-luvuilla hyvin suosittu nimi.  Ukko ja Einari ovat sikäli aikalaisia, että Einar palautuu viikinkiaikaan; se oli käytössä jo Norjan ja Islannin viikingeillä.

Ukko, Ukko ylijumala oli muinaissuomalaisessa mytologiassa sään, sadon ja ukkosen jumala, jonka skandinaavinen vastine oli Thor.

Muinaissuomalaiset viettivät hiisissään Ukon vakkajuhlia kevätkylvöjen aikaan.  Ukon vakoista löytyy merkintöjä niin Agricolalta kuin 1600-luvun käräjäpöytäkirjoista ja vielä 1800-luvultakin.

Ukko tarkoittaa myös pelkästään vanhaa miestä. Lempinimenä Ukkoon kuten Ukko-Pekkaan puhuttaessa presidentti Svinhufvudista liittyy kunnioitusta; myös arvostettu suvun vanhin voi saada etuliitteekseen Ukon. 

Luonnonnimissä kuten Ukko-Koli se heijastaa luonnon mahtia ja ylivertaisuutta.