Teit isäin astumaan

Teit isäin astumaan

Kuva Tuija Hyttinen

Kuopion kesätapahtumissa on tänä vuonna saattanut törmätä erikoiseen ajoneuvoon ja sen univormuasuiseen kuljettajaan. Sotaveteraanimuseon puuhamies Risto Lappalainen on ottanut asiakseen lähteä markkinoimaan museota näyttävästi UAZ-469 -mallin rättikattoauton ratissa.

”Ihmiset ovat olleet epätietoisia museomme aukiolosta, joten ajattelin, että kiinnitetäänpä asiaan nyt oikein kunnolla huomiota”, Lappalainen perustelee.

Museon näyttelyt kertovat sotien aikaisesta elämästä niin rintamalla kuin kotipuolessakin, vuosien 1881–1963 varuskuntaelämästä Kuopiossa, veteraanitoiminnasta ja vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. Vaihtuva näyttely valottaa Karjalaan ennen toista maailmansotaa tehtyjä heimosotaretkiä.

”Meiltä saa myös opastusta sodassa olleiden omaisten tietojen etsinnästä ja eri joukko-osastojen sotateistä.”

Millaisia kävijöitä museo vetää?

”Kaiken ikäistä porukkaa on käynyt. Paljon on ollut myös ulkomaalaisia ja he ovat olleet kaikkein kiinnostuneimpia. Suuret ikäluokat jäävät nyt eläkkeelle ja ovat heränneet kiinnostumaan omien vanhempiensa historiasta. Toivomme, että tänne löytäisivät myös perheet isovanhempineen. Jälkipolvet saisivat tutustua sotahistoriaan isovanhempien kertomusten värittämänä.”

Mistä museon esineet ovat peräisin?

”Kaikki tavarat on saatu lahjoituksina. Kun veteraanit kuulivat, että museo perustetaan, he laittoivat sanan kiertämään. Saimme niin paljon lahjoituksia, että pystymme pitämään myös vaihtuvia näyttelyitä. Materiaalin keräys alkoi vuonna 2000 ja museo avasi ovensa neljä vuotta myöhemmin.”

Kenen idea oli perustaa sotaveteraanimuseo?

”Ajatus lähti aikoinaan Sotaveteraanit ry:n jäseniltä. Minä pyöritin toimintaa yhdessä vaimoni kanssa kolmen vuoden ajan. Sen jälkeen museota ovat viikonloppuisin pitäneet auki milloin Sotaorvot ry:n jäsenet, milloin rauhanturvaajien tai muiden maanpuolustusjärjestöjen vapaaehtoiset. Tänä kesänä meillä on työllistetty työntekijä, joka pitää putiikkia pystyssä arkisin. Viikonloppujen aukiolo hoituu edelleen vapaaehtoisvoimin.”

Mikä on museon tulevaisuus?

”Sotaveteraanit ry tuskin jaksaa enää kauan ylläpitää museota, joten tämän kesän jälkeen tulevaisuus on auki. Eräs kävijä oli jo ehdottanut, että kerätään kansalaisaddressi museon pelastamiseksi. Hyvät ideat museon jatkon turvaamiseksi ovat tervetulleita.”

HELI HARING

Kuopion Sotaveteraanimuseo avoinna 1.9. saakka joka päivä klo 12–16.