Keräilykärpäsen puraisema

Keräilykärpäsen puraisema

Kuva Olli Viitaniemi

Luther-harrastus teki Timo Salmelasta kääntäjän.

Tervetulotoivotus on lämmin. Ovella ovat vastassa Timo ja Ilona Salmela, taustalla kurkkivat uteliaina alle kouluikäiset Samuel, Henrik ja Erika. Lapsiperheen olohuoneessa odottaa yllätys: yksi hiippakunnan laajimmista Lutheria käsittelevistä kirjakokoelmista.

”Nuorena olin lukenut jotakin Lutherilta. Oulun kirkkopäiviltä vuonna 2005 ostin ensimmäiset Lutherin teokset. Siitä alkoi kirjojen keräily”, Timo kertoo.

Hänen teologis-hengellinen kirjakokoelmansa käsittää nykyään noin 1000–1200 teosta. Joukossa on 175 nimikettä Lutherilta – mukaan lukien kaikki 60 tähän mennessä julkaistua osaa englanninkielisen Lutherin koottujen kirjoitusten sarjasta.

Koodaajasta kääntäjäksi

Teologisen kirjallisuuden harrastus sai Oulussa IT-alalla toimineen Salmelan opiskelemaan teologiaa Joensuussa. Tällä hetkellä Kuopioon asettunut teologian maisteri etsii töitä, hoitaa osan viikosta lapsiaan – ja harrastuksenaan kääntää Lutherin tekstejä suomeksi.

Ajatus kääntää Lutheria syntyi, koska läheskään kaikkia Lutherin kirjoituksia ei ole suomeksi saatavilla. Ensimmäisenä käännettäväksi tuli Lutherin Korkean veisun selitys, jonka veteliläisen Luther-Divarin puuhamies Hannu Halonen toimitti painoon vuonna 2011.

Parhaillaan Salmela kääntää Lutherin latinankielisiä luentoja kirjeistä Tiitukselle ja Filemonille sekä 1. kirjeestä Timoteukselle.

”Käännettävät tekstit ovat Lutherin vuosina 1527–28 pitämiä luentoja, jotka ovat säilyneet ainoastaan hänen oppilaidensa tekeminä luentomuistiinpanoina”, kääntäjä valottaa. ”Koska tekstit ovat ensi kertaa painettu vasta Lutherin kootuissa teoksissa (Weimarer Ausgabe), niistä saa paremman kuvan Lutherin luennoillaan käyttämästä kielestä, kuin toimitetuista pääteoksista.”

Luther, Beatles, Chaplin, Tove Jansson ja auringosta nauttiminen

Millaisia löytöjä käännöstyön äärellä on tullut vastaan?

”Yksi sellainen voisi olla Lutherin opetus kristityn vapaudesta nauttia puhtaalla omatunnolla luomakunnan antimista”, kääntäjä puntaroi.

Luennoissaan Luther käsittelee Paavalin kysymystä siitä, mikä saastuttaa kristityn (Tit. 1:15). Lutherin mukaan sille, jolla ei ole puhdasta omatuntoa Jumalan edessä, hyvätkin asiat kääntyvät itseään vastaan:

”Hän ei ajattele, että se miellyttää Jumalaa, että hän nauttii auringosta. Niinpä kaikki asiat mistä hän nauttii synnyttävät epäilyksiä, ja siksi aurinko, valo, ruoka, juoma ja elämä itsessään tulevat saastaisiksi”, Luther kuvaa. ”Omatunto on saastainen koska se ei usko, että se miellyttää Jumalaa työssään ja nauttiessaan luoduista.”

Puhtaalla omatunnolla luomakunnan antimista sen sijaan sopii nauttia. Kristityllä ei tarvitse olla hurskasta hengellistä kutsumusta, vaan myös arkiset askareet ja toimet voi tehdä Jumalalle kunniaksi.

Luther-keräilijällä onkin ollut silmää teologian lisäksi myös muulle kulttuurille. Salmelalta löytyy muun muassa kunnioitettavat kokoelmat klassista musiikkia, Beatlesia, Tove Janssonia, Chaplinin mykkäelokuvia ja laadukkaita lasten piirrosanimaatioita.

Vieläkö Lutherista on isäin neuvojaksi?

Tänä vuonna Martin päivä osuu isänpäiväksi.

Reformaatio teki augustiinolaismunkki Martti Lutherista perheen isän: avioliitossaan entisen nunnan Katharina von Boran (1499–1552) kanssa hän sai kuusi lasta. Vaikka Lutherin Käthe-rouva huolehti perheen taloudensta ja raha-asioista, myöhäiskeskiajan perhemalli oli vahvasti miesvaltainen.

Luterilaisen kansanopetuksen myötä Lutherin Vähäkatekismuksessa osoittamat neuvot perheen päille levisivät laajalle. Onko Lutherista isäin neuvojaksi sukupuolten tasa-arvoa tavoittelevalla 2000-luvulla?

Hetken mietittyään Luther-suomentaja löytää työstämistään teksteistä edelleen ajankohtaisia ohjeita. Luennoissaan (Tit. 2:4) Luther toteaa: ”Ihmiset rakastavat lapsiaan ylpeyden aiheena maailmassa. He koristelevat heitä ja tallettavat heille perintönsä. He eivät rikastuta heidän sielujaan taiteilla, opiskelulla ja terveellä kirjallisuudella.”

”Luther ajatteli, että pelkän aineellisen perinnön jättäminen lapsille ei riitä, koska se on helppo hukata”, Salmela kertoo. ”Tärkeämpää on tarjota hyvä kristillinen kasvatus ja mahdollisuus koulututtautua.”

OLLI VIITANIEMI