Unelmia ja haaveita saa olla
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Unelmia ja haaveita saa olla

27.12.2018

Tekstit ja kuvat: Hanna Valkonen

Marjo Hirvonen, kuopiolainen psykoterapeutti ja sairaanhoitaja-diakonissa, tapaa työssään ihmisiä, jotka etsivät elämälleen suuntaa. Millaisia ajatuksia ihmisten tarinat herättävät?

”Monet ovat hukassa elämänsä kanssa, koska eivät tiedä, mitä tehdä. Toisilta puuttuu luottamus omiin kykyihinsä, ja ympäriltä puuttuu kannustajia. Tsemppari, joka auttaisi eteenpäin, voi olla esimerkiksi koulun opettaja, ystävä tai perheenjäsen.”

Hirvonen on huomannut, että monet elävät ns. jonkun toisen unelmia tai elämää, ja laittavat omat toiveet täysin syrjään. Osa elää äidin tai isän elämättömiä unelmia, joku toinen puolison haaveita. 

”Toisaalta tulee myös muistaa se, että aina ei pysty valitsemaan elämäänsä. Kaikkeen et voi vaikuttaa, et esimerkiksi sairauksiin tai muihin vastoinkäymisiin.”  

Moni on lukossa elämänsä kanssa, eikä oikein tiedä, miten tehdä päätöksiä. Ehkä lapsuudessa ei ollut valtaa sanoa omia ajatuksiaan. Ehkä unelmat ovat painuneet mielen sopukoihin. 

Hirvonen muistuttaa, että moni saavutus vaatii paljon työtä ja monia epäonnistumisia.  

”Taito on siinä, miten epäonnistumisista päästään eteenpäin. Osa jää kiinni epäonnistumisiin, tai antavat historian ja omien lähtökohtiensa määrittää itseään 

liikaa. Vaarana on, että he toteuttavat vain ympäristön odotuksia tietynlaisesta elämästä, eivätkä osaa kysyä, mitkä olisivat minun näköisiä ratkaisuja.”

Tunnet itsesi parhaiten

Psykoterapeutti rohkaisee etenemään ja harjoittelemaan pienin askelin. Tärkeää on uskaltaa katsoa omaa elämäänsä ja kysyä, mikä on tärkeää ja tavoittelemisen arvoista. 

”Aina on arvostelijoita, ihmettelijöitä, neuvojia ja viisaampia kuin sinä. Kuuntele, mitä heillä on sanottavana, mutta tee kuitenkin itse ratkaisusi.”

Omassa elämässään Hirvonen muistelee opiskeluaikana tehtyä päätöstä lähteä Australiaan työharjoitteluun. 

”Olin lapsesta saakka haaveillut Australiaan matkustamisesta. En tiennyt miten ja milloin se tapahtuisi, mutta unelma kulki mukana. Kansainvälisten asioiden vastaava rohkaisi minua lähtemään, vaikka opinto-ohjaajani epäilikin onnistumistani. Ilman KV-vastaavan kannustusta unelmani ja seikkailuni ulkomailla olisivat ehkä jääneet toteutumatta.”

Hirvonen on kannustanut monia astumaan unelmien ovista sisään. Ehkä haaveet eivät tapahdu meidän haluamassa aikataulussa tai edes juuri sellaisena kuin olemme niiden kuvitelleet olevan. Tärkeää on mennä eteenpäin.

”Elä hetkessä, ei sitku- tai mutku-elämää vaan nytku-elämää”, Marjo Hirvonen muistuttaa niin itselleen kuin muillekin.


 

”Onnistumiset ja pettymykset ovat muokanneet elämääni”

Siilinjärvellä asuva Janne Kasurinen ottaa vastaan Yrityskeskus Innocumin vanhassa sairaalarakennuksessa. Toimitusjohtajana hän luotsaa suurta yrityskokonaisuutta kohti yhteisiä tavoitteita ja suunnitelmia. Omassa elämässään hän haaveilee opiskelusta, avioliiton ja koko perheen hyvinvoinnista. 

Onko elämäsi Janne Kasurisen näköistä? 

”Tällä hetkellä elän hyvinkin tasapainoista elämää, jossa on riittävästi vauhtia ja toisaalta myös rauhallisia hetkiä.”

Kasurisen juuret ovat tiukasti Siilinjärvellä, ja hän kertoo, että omannäköisen elämän tekee osaltaan juuri lapsuuden tutut ympäristöt ja ihmiset. Hän kokee olevansa Siilinjärvellä kotonaan niin fyysisesti kuin henkisesti. 

”Vuosien aikana opitut asiat ja kokemukset ovat koulineet minua ihmisenä ja vaikuttaneet siihen, millaiseksi olen tähän mennessä tullut. Koen, että elämäni on ystävällistä ja toiset huomioon ottavaa, mutta toisaalta olen oppinut pitämään huolta myös itsestäni.” 

Täydellisyyteen pyrkiminen uuvuttaa

Kasurinen menee ajassa taaksepäin, ja muistelee, miten nuoren miehen haaveena oli löytää mukava puoliso ja perustaa perhe sekä rakentaa sille koti. Ne ovat toteutuneet.

”Haaveisiin kuului se, että saavuttaa menestystä työelämässä niin, että työtä ja toimeentuloa riittää. En ole ikinä elänyt unelmat edellä. Ehkä enemmänkin olen tarttunut toimeen ja tehnyt parhaani ja katsonut mihin se on riittänyt.”

Elämän mukanaan tuomat onnistumiset ja pettymykset ovat vaikuttaneet ratkaisuihin.

”Elämästähän saa mukavan monimutkaisen, mikäli tekee päätöksiä, joita on mahdoton toteuttaa. Itselläni ei ole ollut tapana lähteä ’hakemaan kuuta taivaalta’. Ajattelen, että unelmat voi kyllä asettaa korkealle, mutta niiden saavuttamiseksi täytyy edetä askel askeleelta. Eikä pidä pettyä, vaikka niitä ei pystyisikään toteuttamaan täysin sellaisina kuin olisi halunnut.”

”Olen oppinut, että täydellisyyteen pyrkiminen ajaa ihmisen loppuun. Itse asetamme usein paineita elämällemme. Omannäköinen elämä tarkoittaa minulle armollisuutta niin itseäni kuin toisia kohtaan”, Janne Kasurinen pohtii.