Juhlitaan yhdessä ikävuosia

Juhlitaan yhdessä ikävuosia

Teksti ja kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Pöytä koreaksi, lahjan ojennus ja onnittelulaulu. Seurakunnan järjestämillä syntymäpäivillä välkkyy ilonpisaroita ja kiitollisuutta. Siilinjärvellä yhteisiä syntymäpäiviä vietetään elämänsä ensimmäisiä vuosia täyttävien ja eläkeikäisten kanssa.

Seurakunta kutsuu eläkeikäisiä yhteisille syntymäpäiville neljästi vuodessa. Tänä vuonna kutsuttuja 70-, 75-, 80-, 85-, 90-vuotiaita ja sitä vanhempia on kaikkiaan yli 600 ja kolmannes käy yhteiseen juhlapöytään. Yhteisiä syntymäpäiväjuhlia on vietetty jo 25 vuotta.

”Edellisen kerran juhlittiin viisikymppisiä. Sitten oli sairastumisia. Piti juhlia, kun täytin 75 vuotta, mutta niistä tulikin mieheni hautajaiset”, 80-vuotias Elsa Asikainen sanoo. Seurakuntatalon juhlien lisäksi hän juhli pitkästä aikaa myös naapurien, ystävien ja tutun papin kanssa.

”Tämä seurakunta on hirmu hyvä. Kun olin sairas ja paljon kotona, oli tärkeää päästä laumaan. Seurakunnassa ihan tuntemattomistakin on tullut ystäviä. Ystävät ovat tärkeitä, kun lapset asuvat kaukana”, Asikainen sanoo.

Juhliin Asikainen osallistui tyttärensä Mari Itkosen kanssa.

”Kun isä kuoli, sanoin äidille, että mene seurakuntaan. Minullekin on hyvä tietää, että äiti on saanut seurakunnasta ystäviä.”

Eläkeikäisten juhlien nuorimpaan ikäluokkaan kuuluu 70-vuotias Tuomo Snellman. ”Olen ennen ollut näissä juhlissa kahvia kaatamassa, nyt saan olla tervetullut tuttuun juhlaan.”

Snellmanille seurakunnan järjestämä juhlat ovat ainoat 70-vuotisjuhlat. Hän arvostaa sitä, että juhlinta ei rajoitu ainoastaan kaste-, vihki- tai rippikouluikään, vaan elämänkaarta muistetaan myös iäkkäämpänä.

Kakarakestit lapsille ja perheille

Niin ikään neljästi vuodessa Siilinjärven seurakunta kutsuu 1–6-vuotiaat synttärijuhliin. Seurakunnasta onnittelukortin ja samalla juhlakutsun Kakarakesteille saa vuosittain 1 400 seurakuntalaista perheineen.

Katja Roivainen on osallistunut Kakarakesteille vuorollaan neljän lapsensa kanssa.

”Kutsun saaminen on tuntunut tosi ihanalle. Jo ensimmäisissä juhlissa vaikutuin, miten juhlan järjestämiseen oli panostettu ruokailua, ohjelmaa ja lahjaa myöten.”

Roivainen on osallistunut kesteille kaksin kunkin sankarin kanssa. ”Minulle äitinä se on tärkeä yhteinen hetki. Uskon, että lapsikin arvostaa tällaista kahdenkeskistä aikaa. Välillä olemme juhlineet kotona kahta lasta kerrallaan, tänä vuonna meiltä on jäänyt kaikki synttärit viettämättä. Kakarakestit ovat olleet siksi tärkeitä – yksilön muistamista ajatuksella.”

”Voisikohan lasten ja eläkeläisten juhlia joskus yhdistääkin. Siitä saisi iloa ja voimaa vuorovaikutuksesta puolin ja toisin”, Roivainen ideoi.