Musiikkinäytelmän teossa katseet vauvaan

Musiikkinäytelmän teossa katseet vauvaan

Teksti ja kuvat: Maiju Korhonen

Alavan seurakunnan lapsityönohjaaja Sirpa Pesonen seisoo Alavan kirkon salissa ja puhuu näytelmäharjoitusten suuntaviivoista. Kuulijakunta koostuu seurakunnan työntekijöistä ja vapaaehtoisista, jotka rakentavat yhdessä Alavan seurakunnan koko perheelle suunnattua musiikkinäytelmää.

”Näytelmä kertoo ensimmäisestä joulusta ja kaikesta siitä, mitä siihen liittyy. Haluamme herättää katsojat pohtimaan, kuinka suuri merkitys pienellä vauvalla voi olla ihmisten elämään”, Pesonen sanoo.

Näytelmän ohjauksesta vastaavan Pesosen lisäksi näytelmän muita kantavia tukipilareita ovat muun muassa koreografiasta vastaava diakoni Pia Jääskeläinen sekä musiikista vastaavat kanttorit Leila Savolainen ja Ossi Jauhiainen.

”Meillä on joukossamme muutamia harrastajateatterin konkareita, mutta kukaan meistä ei ole näyttelijätyön ammattilainen. Olemmekin pyrkineet tekemään roolitukset siten, että näyttelijät pystyvät käyttämään niissä omia lahjojaan.”

Uudistuneet tanssiosuudet

Vaikka Ensimmäinen Joulu on kertausta viime vuodesta, siihen sisältyy paljon uutta. Roolit on kirjoitettu osin uusiksi, samoin kuin musiikki- ja tanssiosuudet ovat uudistuneet. Mukaan on tullut myös paljon uusia kasvoja.

Näytelmää rakennetaan pääosin työryhmittäin, joihin kuuluvat aina seurakunnan työntekijä ja vapaaehtoinen. Yksi näytelmän parissa työskentelevistä on esityksen viestinnästä vastaava Alavan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Anton Berg.

”On ollut antoisaa olla osa näytelmää, koska se yhdistää eri ihmisiä monilta osa-alueilta. Se on ollut koko seurakunnan ja vapaaehtoisten yhteinen ponnistus”, Berg sanoo.

Hänen mukaansa projekti haastaa miettimään uusia tapoja, joilla kirkko pystyisi jatkossa palvelemaan seurakuntaa entistä paremmin.

Berg ei osaa sanoa, tehdäänkö näytelmästä jokavuotinen perinne vai päättyykö projekti tähän:

”Jatko riippuu kirkon taloudellisista resursseista ja siitä, kuinka suuren mielenkiinnon tämänvuotinen esitys seurakuntalaisissa herättää.”

Mukaan myös myyjäiset

Haastetta näytelmän kasaamiselle on tuonut se, että projekti sitoo esiintyjiä. Kuormittavuus on pyritty minimoimaan, ja tästä syystä harjoituksia on pidetty vain muutama. Se on Pesosen mukaan helpottanut näyttelijöiden saamista ja roolien jakoa. Sen sijaan esitysviikko ei anna yhtä paljon liikkumavaraa, mistä syystä näytelmässä on tuplamiehitys. Jos joku esiintyjistä on estynyt, aina löytyy joku, joka osaa poissaolijan repliikit.

”Uusintakierros on tehnyt tämänvuotisen näytelmän kokoamisesta edellisvuotta helpompaa, koska meillä on nyt lavasteet ja muut jo valmiina odottamassa”, Berg sanoo.

14.12. klo 18 ja 16.12. klo 14 järjestettävien esitysten yhteydessä pidetään myyjäiset.