Minun kirkkoni on passio

Lähikuvassa

Minun kirkkoni on passio

Teksti ja kuva: Kaija Vuorio

Tuomiokirkon kamarikuorolainen Anu Tuovinen on laulanut Johannes-passiota koko kamarikuorouransa ajan, vuodesta 2002. Vaikka hänen äänialansa on solistisempia ääniä tukeva kakkosaltto, musiikin kauneus
koskettaa aina.

Passiot ovat vuoden kohokohta, joka tahdittaa kamarikuoron muunkin toiminnan. Palmusunnuntain konsertti on monelle kuopiolaiselle tärkeä osa pääsiäistä. Matteus-passiotakin on esitetty kerran.

Kuorolaisille löytyy Johannes-passiosta aina uutta opittavaa paitsi itse musiikista myös kuoronjohtajien tulkintojen takia.

”Sitä tunnetta ei voi sanoin kuvailla, kun oppii jonkin vaikean kohdan ja saa sen soimaan oikein. Välillä musiikki vie mukanaan niin, ettei ajattele mitään muuta, välillä se taas menee niin tunteisiin, että vedet nousevat silmiin”, Tuovinen sanoo.

Tuomiokirkon kamarikuorolla on toki muitakin esiintymisiä. Viimeksi konsertoitiin pyhäinpäivänä tuomiokirkossa ja sitä ennen Rovaniemellä. Joulukonsertti on 8.12. Johannes-passio on viety kerran Helsingin Musiikkitaloonkin – täysille katsomoille.

Laulun mahti veti suorastaan esiintymiskammoiseksi tunnustautuvan Anu Tuovisen kamarikuoroon. Silloin hän ei tullut edes ajatelleeksi, että kuoro myös esiintyy. Ensi-illat tärisyttävät yhä, sillä silloin yleensä tuntuu, että ohjelmiston on juuri ja juuri ehtinyt oppia. Jatkossa musiikki palkitsee ja avaa kerta kerralta syvempiä merkityksiä.

Kamarikuoro on mukana myös kirkon juhlissa kuten pappisvihkimyksissä. Silloin kuoro on Anu Tuoviselle osa hengellistä elämää.

”Messuissa olen mukana kokonaisvaltaisesti ja silloin tuntuu tärkeältä päästä myös ehtoolliselle. Jumalanpalveluksissa kuoro on parvella kuin omassa pesässään, mutta sieltä aistii ehkä vielä paremmin messun tunnelman. Aivan erityisiä laulajille ovat jouluyön messut.”

Kamarikuoro on sisäisesti tiivis yhteisö, jossa vieruskaveri ymmärtää toista puolesta sanasta.