Raamattua taiteen keinoin

Raamattua taiteen keinoin

26.9.2018

Teksti ja kuva: Anna-Maria Päivärinta

Yhdysvalloista Suomeen rantautunut bible journaling on skräppäämisen kaltainen tapa työstää Raamattua. Jos Sana herättää luovuuden henkiin, tai tuntuu, että jakeiden alleviivaaminen ei enää riitä, kyseinen menetelmä voi tarjota sopivan tuoreen tavan ottaa pyhät tekstit omakseen. Laura Kankkunen Kuopiosta harrastaa bible journalingia ja opastaa mielellään kiinnostuneita lajin pariin.

Miten bible journalingia tehdään?

”Siinä itselle merkityksellinen raamatunlause esimerkiksi kirjoitetaan ja väritetään koristeellisesti Raamatun marginaaleihin. Rohkeimmat piirtävät tekstin päälle. Sivuille voi lisäksi maalata väreillä ja liimata erilaisia koristeita. Tapoja on monia.

Itse merkitsen kirjaan kuvituksen viereen, milloin olen tehnyt sen. Jälkeenpäin voi sitten selata sivuja ja katsoa päivämääristä, milloin mikäkin kohta on puhutellut.”

Entä jos ei halua piirtää Raamattuunsa?

”Useimmiten koristelut tehdään omaan vanhaan Raamattuun, mutta myös erillinen paperi tai vihko soveltuu tarkoitukseen. Nykyisin on saatavilla erityisesti kuvittamiseen tarkoitettuja Raamattuja, joiden sivujen marginaalit ovat tavallista leveämmät.

Itämarista lähtöisin oleva Anna Mishina puolestaan on vastikään tutustunut lajiin Kankkusen avustuksella.

Miksi halusit kokeilla menetelmää?

”Kiinnostuin tästä, kun näin raamattunäyttelyssä Raamatun, jonka sivuille joku oli taiteillut hienoja kuvia. Käsityöt ovat minulle kosmos, mutta haluan oppia bible journalingia. Työskentelen lasten parissa ja aion opettaa menetelmän myös oppilailleni.

Tarvitset vain kynän ja paperia sekä raamatunkohdan, jonka haluat
kirjoittaa tai kuvittaa. Taiteen tarkoitus on viedä ajatukset Jumalan puoleen. Jos huomaat kritisoivasi omaa tuotostasi tai keskittyvän pelkästään ulkomuotoon, muista tekemisen pohjimmainen syy.

Bible Journaling -työpajoja Kuopiossa

Juankosken seurakuntasalilla su 7. ja 28.10. klo 12.30