Huomaa lapsi

Huomaa lapsi

Kuva Tuija Hyttinen

Alkoholin väärinkäyttö perheessä ahdistaa lasta.

Kuopiossa käynnistyy tammikuussa Huomaa lapsi -toiminta. Se on suunnattu perheille, joissa päihteiden käyttö vaikuttaa perheen elämään ja keskinäisiin suhteisiin. Toiminnan kivijalkana on lasten ja vanhempien vertaistukiryhmät.

”Lapsille ei aikaisemmin ole sellaisia täällä Kuopiossa ollut. Tutkimusten mukaan vertaistuesta kuitenkin on merkittävää apua – olipa kyse sitten mistä asiasta tahansa”, Kallaveden seurakunnan diakonissa Riitta Reima painottaa.

”Vanhemmilla ei välttämättä ole välineitä käsitellä näitä asioita lasten kanssa. Siksi vertaistuelle on suuri tarve.”

”Jo se helpottaa, kun näkee, ettei ole yksin ongelmiensa kanssa. Vertaistukiryhmässä lapsella on lupa puhua tunteistaan.”

Ideana on, että samanaikaisesti lasten ryhmän kanssa kokoontuu myös vanhempien vertaistukiryhmä.

”Näin autetaan koko perhettä.”

Mallia Imatralta

Huomaa lapsi -toiminta on alun perin käynnistynyt Imatralla, jossa se on jo vakiintunut pysyväksi käytännöksi. Viime kevään aikana joukko kuopiolaisia seurakunnan diakoniatyöntekijöitä, nuorisotyöntekijä ja sosiaalialan ammattilaisia koulutettiin jalkauttamaan toimintaa myös tänne.

”Toiveena olisi, että Kuopiossakin tästä saataisiin pysyvä toimintamalli.”

Reiman mukaan suurin haaste on saada perheet lähtemään mukaan.

”Imatran kokemukset ovat osoittaneet, että se ei välttämättä ole kovin helppoa. Perheissä ehkä hävetään alkoholiongelmaa eikä siksi haluta tulla sen kanssa mitenkään esiin.”

”Tapaamisissa ei missään nimessä ole tarkoitus moralisoida vanhempia. Ajatuksena on puhaltaa yhteen hiileen lasten parhaaksi.”

Luovat keinot käytössä

Vertaistukiryhmä on tarkoitettu 4–12 -vuotiaille lapsille.

”Tunteita tehdään näkyväksi leikin ja taiteen menetelmin.”

Vertaisryhmä ei ole terapiatoimintaa ja siihen osallistuvat lapset eivät tarvitse vielä hoitoa, vaan apua asioiden käsittelyyn.

Huomaa lapsi -toiminta koostuu tammi- ja huhtikuussa järjestettävistä perheviikonlopuista Rytkyn leirikeskuksessa sekä 14 kertaa kokoontuvista lasten ja vanhempien vertaistukiryhmistä.

Kuopion seurakuntien lisäksi toiminnassa ovat mukana Kuopion kaupunki, Päihdepalvelu Hemma, Kehittämiskeskus Tyynelä ja Kuopion Ensikotiyhdistys.

HELI HARING

Lisätietoja: projektikoordinaattori Kaisa Ovaskainen puh. 040 752 2944 | **@**