Avoimia kerhoja koululaisille

Avoimia kerhoja koululaisille

26.9.2018

Arkistokuva: Tuija Hyttinen

Pehmomiekkailua, autoilua vai kokkausta? Seurakunnista löydät kiinnostavaa, maksutonta tekemistä kouluikäiselle. Mukaan voi päästä vielä.

Alakoululaisille suunnattuja kerhoja pidetään eri puolilla kaupunkia kouluilla, kirkoilla ja Poukaman leirikeskuksessa. Kerhoon voi tulla kesken kauden, jos siinä on tilaa, eikä lapsikuoroon tarvita lainkaan ennakkoilmoittautumisia.

Kerhojen sisällöissä on eroja eri seurakuntien kesken; esimerkiksi Tuomiokirkkoseurakunnassa kerholaiset voivat tutustua hiphopin ja nykytanssin saloihin. Pääsääntöisesti kerhoja ohjaavat koulutetut 15–19-vuotiaat nuoret ja avoimia toimintailtapäiviä työntekijät.

Uusimpana on aloittanut kaikenikäisille lapsille, myös alakouluikäisille perheineen suunnattu avoin iltakerho Perheitten ilta. Se kokoontuu Kallaveden kirkolla maanantaisin klo 17–19.30 lapsityönohjaaja Katri Heikkisen ohjauksella.

Tubekorneria ja hiphoppia

Kiinnostuksen kohteita löytyy laidasta laitaan. Erityisesti poikien suosikki pehmomiekkailu löytyy Puijon ja Siilinjärven seurakuntien tarjonnasta. Männistön erikoisuutena on Tubekorneri, jossa sisällöt muotoutuvat osallistujien toiveiden mukaan tubettamisen ja muun somettamisen ja median ympärille. Kepparikerho löytyy ainakin Männistöstä ja Siilinjärveltä. Männistössä lapsikuoro on järjestetty poikkeuksellisesti iltapäivään Kettulan koululle.

Tuomiokirkkoseurakunta tarjoaa monissa muissakin seurakunnissa suosittua kokkausta, palloilua, tanssia ja liikuntaa Keskusseurakuntatalolla tai Snellmanin koululla. Kerhot kestävät tunnin tai kaksi, aloitusaika on klo 16. Ohjaajat muistuttavat, että esimerkiksi kokkikerho ei korvaa ateriaa vaan on enemmän maistelutyyppistä kokeilua. Liikuntakerhojen tavoitteena on yhteinen hauskanpito pelaten eikä aiempaa osaamista tarvita

Iltapäivällä kerhoon

Harrastekerhojen lisäksi osa seurakunnista tarjoaa toimintaa iltapäivien aikana. Esimerkiksi Siilinjärvellä ja Kallaveden seurakunnassa yhteistyöstä tehdään kaupungin kanssa maksullisen iltapäivätoiminnan järjestämisessä.

Maksutonta iltapäivätoimintaa ilman ennakkoilmoittautumista löytyy Alavan seurakunnan Kaakaotuvasta. Se toimii Lehtoniemen kerhotilassa tiistaisin ja torstaisin klo 13–15.30. Kaakaotupa on tarkoitettu kakkos-nelosluokkalaisille. Se järjestetään koulun ja seurakunnan yhteistyönä. Kaakaotuvalle voi tulla viettämään aikaa iltapäivisin, tekemään läksyjä tai vaikka askartelemaan. Ohjaajat ovat seurakunnan ja koulun työntekijöitä.

Autorataa ja tarinoita

Myös Puijon seurakunta huomioi koulun jälkeisen yksinäisen iltapäivän: Puijon seurakunta tarjoaa maksuttoman toimintailtapäiviä Puijon kirkolla tiistaina ja torstaina sekä Poukaman leirikeskuksella maanantaisin klo 12.30–15.30.

Puijo keskittyy myös isä-poika-suhteisiin: Isien ja lasten iltaa vietetään Puijon kirkolla torstai-iltoina autoradan ja pleikan peluun merkeissä, lopuksi on aina tarinahetki. Puijon seurakunnan kaikkiin kerhoihin sisältyy hartaus.

Kallaveden seurakunta tarjoaa maanantaisin klo 13–16 Jynkänvuoren kerhohuoneella alakoululaisille avoimen kerhon, jossa tarjotaan maksuton välipala. Ohjelmaksi riittävät läksyt, leikit, joskus askartelut, piirtäminen tai kavereiden kanssa oleminen. Männistön avoin toimintatupa on torstaisin ykkös-kolmosluokkalaisille Pyhän Johanneksen kirkon takkahuoneessa, kun lapsikuoro on samaan aikaan Kalevalan koululla.

Entä mitä tapahtuu Järvi-Kuopiossa, maaseudun keskellä? Tuusniemeltä ja Riistavedeltä löytyvät kokki- ja askartelukerhot – kokkailua ja sählyä löytyy Muuruvedeltä, Juankoskelta ja Vehmersalmelta. Kaavilla pelataan jalkapalloa ja Nilsiässä ja Säyneisissä uskotaan toimintakerhoon. Vehmersalmelta löytyvät vielä perinteiset tyttökerhot ja pelikerhot.

Etsi oman seurakuntasi kerhot ja avoimet tilaisuudet

www.kuopionseurakunnat.fi

ja www.siilinjarvenseurakunta.fi