Elämyksiä luonnon helmassa

26.9.2018

Teksti: Heli Haring

Kuva: Juha Mertanen

Hyvää seuraa, kaunista luontoa ja saunan rentouttavia löylyjä. Seurakuntien leirikeskuksissa voi viettää perhejuhlia tai virkistyspäiviä mitä miellyttävimmissä puitteissa.

Huttusten sukuseura kokoontui elokuisena viikonloppuna Hirvijärven leirikeskukseen vuosittaiseen tapaamiseensa. Mahtava luonto, erinomainen ruoka ja toimivat tilat tekivät osallistujiin vaikutuksen.

”Nyt järjestimme ensimmäistä kertaa tapaamisen Hirvijärvellä – ja uskoisinpa, ettei kerta jäänyt viimeiseksi”, sukuseuran varapuheenjohtaja Esko Huttunen kertoo.

”Sain sukumme jäseniltä sellaista palautetta, että jos vain leirikeskuksesta ensi vuonnakin tilaa löytyy, niin ilman muuta sinne halutaan.”

Omassa rauhassa

Huttusen mukaan sukutapaamista ei kannata järjestää esimerkiksi ravintolassa.

”Se on jo ihan kustannuskysymyskin. Leirikeskus oli todella edullinen vaihtoehto.”

”Lisäksi ravintolassa porukka helposti hajoaa eikä yhteisöllistä tunnelmaa pääse syntymään. Hirvijärvellä saimme olla keskenämme ja erityisen mukavaa oli, että pääsimme nostamaan sukuviirin lipputankoon. Sellainen ei onnistuisi ihan missä tahansa.”

Huttunen kiittelee leirikeskuksen kokoustiloja, jotka soveltuvat monenlaisiin tarpeisiin.

”Eri sukuhaarat saivat esimerkiksi välillä vetäytyä kukin omiin tiloihinsa muistelemaan menneitä.”

Mieliinpainuva elämys oli Huttusen mukaan myös yhteinen illanvietto Hirvijärven grillikodalla.

”Emäntä oli tehnyt meille etukäteen ison satsin lettutaikinaa ja laittanut kahvit valmiiksi. Saunan jälkeen oli mukava kokoontua kodalle paistamaan lettuja ja makkaraa. Tunnelman huipensi Huttusten bändi, joka esiintyi hämärtyvässä elokuun illassa.”

Räätälöityä palvelua

Kesäkaudella seurakuntien leirikeskukset ovat pitkälti omassa käytössä. Muuna aikana niitä vuokrataan myös ulkopuolisille.

”Leirikeskuksissa järjestetään paljon muun muassa perhejuhlia sekä koulutus- ja virkistyspäiviä. Myös koululuokat pitävät niissä ryhmäytymispäiviä”, Kuopion seurakuntien leirikeskusten hoitaja Anu Eronen selvittää.

Kuopion seurakunnat pyörittävät Hirvijärven lisäksi myös Rytkyn ja Poukaman leirikeskuksia. Jokaisella niistä on omat valttinsa.

”Esimerkiksi Rytkyn liikuntasali on suosittu lasten synttärikutsujen pitopaikka. Ensin pelaillaan ja sitten nautitaan herkkuja katetusta pöydästä.”

”Hirvijärven savusauna on monelle suuri elämys. Talviaikaan kaikissa leirikeskuksissa on myös mahdollista päästä avantouinnille.”

Eronen painottaa, että jokaiselle ryhmälle räätälöidään palvelupaketti asiakkaan tarpeet huomioiden.

”Leirikeskuksissa on huomioitu myös liikuntarajoitteiset siten, että sisäänkäynneissä on luiskat.”

Häät leirikeskuksessa

Siilinjärven seurakunnan Ruokoniemen leirikeskus on niin ikään vuokrattavissa ulkopuoliseen käyttöön.

”Syntymäpäiviä ja häitä siellä pidetään useammat vuosittain. Itse vihkiminenkin onnistuu leirikeskuksen kappelissa”, Siilinjärven seurakunnan talousjohtaja Urpo Reponen kertoo.

”Partiolaiset ovat Ruokoniemen vakiokäyttäjiä ja jonkin verran siellä järjestetään myös leirikouluja.”

Reponen näkee, että erityisesti talvella voisi käyttöä olla enemmänkin.

”Silloin on jossain määrin mahdollista saada myös ateriapalveluja seurakunnan kautta.”

Tutustu leirikeskuksiin verkossa

www.kuopionseurakunnat.fi