Välittämisellä väkivaltaa vastaan

Välittämisellä väkivaltaa vastaan

Kuva Tuija Hyttinen

Padottu viha purkautuu helposti väkivaltana

Suomella on pitkään ollut kyseenalainen kunnia olla yksi länsimaiden väkivaltaisimpia maita.

”Meillä väkivalta on lähes aina kytköksissä päihteiden käyttöön”, eläkkeellä oleva kuopiolainen poliisi Eero Wetzell painottaa.

”Selvin päin Suomessa käyttäydytään kunnolla. Mutta sitten, kun saadaan känni päälle, niin patoutumat alkavat purkautua nyrkkien kautta.”

Wetzell luennoi väkivallasta yhdessä pastori ja lähetystyöntekijä Tapio Karjalaisen kanssa ekumeenisen Vastuuviikon tilaisuudessa. Vastuuviikon teemana oli Väkivallan markkinat.

Elämme yötä päivää

Wetzell ei voi olla pohtimatta miten nykyinen, yhä kiihtyvä elämänrytmimme vaikuttaa ihmisten psyykeen.

”Emme enää elä yötä ja päivää, vaan yötä päivää. Mikään ei seisahdu, mikään ei rauhoitu.”

”Stressaannumme yhä enemmän, eikä meillä ole aikaa pysähtyä kohtaamaan toista ihmistä. Kiirettä ja pahaa oloa yritetään sammuttaa alkoholilla.”

”Voi kuulostaa naiivilta, mutta pienet teot kuitenkin ovat ratkaisevia. Kysytään naapurilta kuulumisia, pysähdytään välittämään.”

Wetzellin mukaan väkivaltaan puuttuminen on välittämistä.

”Jos kaveripiirissä joku öykkäröi, siihen pitää puuttua. Se on myös kyseisen kaverin parhaaksi.”

Yleisöstä kyseltiin, että miten väkivaltatilanteisiin uskaltaa puuttua öisellä kadulla.

”Soittamalla 112:een. Ei kenenkään pidä mennä oman henkensä uhalla väliin, vaan kutsua virkavalta paikalle.”

Se yksi katse

Tapio Karjalainen on tehnyt lähetystyötä Thaimaassa, Venäjällä ja viimeisimmäksi Singaporessa.

”Singaporea pidetään yhtenä maailman turvallisimmista maista. Johtuneeko siitä, että turvakameroita on joka paikassa ja myös rangaistukset väkivaltarikoksista ovat äärimmäisen kovia.”

”Voi tietysti miettiä, onko tuo syy vai seuraus.”

Mikään ongelmista vapaa lintukoto ei Singapore silti Karjalaisen mukaan ole.

”Kirkkomme vieressä on alkoholikauppa, joka houkuttelee laitapuolen kulkijoita. Monesti olemme pyytäneet heitä tulemaan kaupan sijasta kirkkoon. Nämä ihmiset ovat olleet aivan ihmeissään, että kuinka kirkko voi välittää heistä ja heidän elämästään.”

”Ihmisarvoa täytyisi aina muistaa kunnioittaa. Olen nähnyt, että se voi saada ihmeitä aikaan.”

”Sen sijaan yksikin halveksiva katse ohikulkijalta voi laukaista päihdeongelmaisen raivon.”

Puhumalla selviää pitkälle

Väkivallan uhka ei ole täysin vierasta myöskään seurakunnan työntekijöille. Erityisesti diakoniapuolella on kiinnitetty huomiota työntekijöiden turvallisuuteen.

”Me saimme kesällä uudet toimitilat, joissa turvallisuusasiat on huomioitu. Käytössä on summerit ja työhuoneissa on kahdet poistumistiet”, Siilinjärven seurakunnan diakoniatyöntekijä Esko Rasa selvittää.

”Kuulumme myös aluevartioinnin piiriin. Asiakkaillekin se on kerrottu, joten tieto jo lähtökohtaisesti rauhoittaa tapaamiset.”

”Olen tehnyt vajaat kolmekymmentä vuotta diakoniatyötä ja muistelen, että vain pari kertaa olen ollut uhkaavassa tilanteessa. Kyllä ne äärimmäisen harvinaisia ovat.”

Kuopion seurakuntien diakoniajohtaja Seppo Marjanen kertoo, ettei väkivalta ole Kuopiossa diakoniatyössä ollut merkittävä ongelma.

”Mutta joissakin kaupungeissa se kuulemma on jo sellaiseksi muodostunut.”

”Olemme toki huomioineet työturvallisuutta diakoniakeskuksella eri tavoin. Työhuoneissa ei esimerkiksi pidetä näkyvillä tavaroita, joilla voisi heittää vahingoittavasti ihmistä.”

”Meillä on myös koulutettu vapaaehtoisia vahtimestareita, jotka vähän katsovat tilanteiden perään.”

Marjasen mukaan lähimmäistyössä ei voi kuitenkaan pelätä ihmisiä.

”Tähän saakka uhkaavista tilanteista on hyvinkin selvitty puhumalla.”

HELI HARING