Makumatkalle metsään
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Makumatkalle metsään

29.8.2018

Teksti ja kuva: Anna-Maria Päivärinta

Sienistä ja marjoista saa maukkaan sekä ravitsevan lisän ruokapöytään. Kotitalousasiantuntija Heta Nykäsellä Savon Martoista on paljon kokemusta luonnon kasvien ja sienien hyödyntämisestä.

Keräätkö itse ahkerasti metsän antimia?

”Kyllä, ehdottomasti. Tänä vuonna tosin oli huono korvasienisato ainakin minun alueellani. Korvasienet kyllä lähtivät hyvin kasvamaan, mutta sitten kuivuivat. Paikka paikoinhan niitäkin on ollut. Tietysti jos on rajusti sadetta, joka vähän rikkoo maanpintaa, niin uskon, että sieltä jotakin sieniä tulee.”

Miten tunnistaa syötäväksi kelpaavat kasvit ja sienet?

”Sienistä on olemassa esimerkiksi mobiilioppaita, joita voi kännykällä käyttää tunnistamiseen.

Mutta minusta se nyt on ihan paras opas, joka tietää marja- ja sienipaikat ja tuntee vielä ne sienet. Sellaistakin voi käyttää. On myös tosi mukava kahdestaan tai porukan kanssa olla ja parantaa maailmaa samalla. Tai sitten olla ihan ylhäisessä yksinäisyydessään ja vain kuunnella luonnon ääniä.”          

Mitä sieni- tai marjametsälle lähtiessä tarvitaan?

”Varustus kannattaa katsoa niin, että se sopii metsään. Kenkinä perinteiset kumpparit ovat sopivat. Pukeutua kannattaa pitkähihaiseen, sillä hihat toimivat punkkisuojana, ja hyttysiäkin monesti on.

Myöskin on huolehdittava siitä, että osaa liikkua metsässä. Jos on vieras metsä ja yksin lähdössä marjaan, niin aina pitää ilmoittaa lähtiessä, mihin suuntaan on menossa. Tänä päivänä kännykkään on hyvä laittaa paikanninohjelma, jotta osaa takaisinkin samaa reittiä, jota on mennyt. Sillä saa myös soitettua apua, jos jotakin tapahtuu. Voihan olla, että särkee jalkansa eikä pääse enää liikkeelle. Ja kännykkä ladattuna matkaan mielellään!

Mukaan kannattaa ottaa myös iloinen mieli. Vaikka ei sitä saalistakaan tulisi, niin löytää silti luonnosta ilon ja liikkumisen riemun.”