#silmätristissä ja Sanallista-hartaus 27.6.2018

Teksti: Teemu Voutilainen, Puijon seurakunnan pastori

Herran palveluksessa

Mark. 3:13–19

”Jeesus nousi vuorelle. Hän käski luokseen ne, jotka hän oli valinnut, ja he lähtivät hänen mukaansa. Nämä kaksitoista Jeesus kutsui olemaan kanssaan lähettääkseen heidät saarnaamaan ja valtuuttaakseen heidät karkottamaan saastaisia henkiä.”

Entäpä Jeesuksen riparilla?

Olen juuri kotiutunut hienolta rippileiriltä. Rippikoulu on prosessi, joka noudattaa aina samaa kaavaa. Alussa on lista outoja nimiä, toisilleen tuntemattomia nuoria ja aikuisia. Mitähän tästä tulee – vai tuleeko mitään? Yhteisen matkan aikana tapahtuu jotain merkillistä – nimien takaa alkaa paljastua toinen toistaan hienompia persoonia. Luottamuksen ilmapiirissä uskalletaan olla yhä enemmän omia itsejään. Jossain vaiheessa oivalletaan, että teemme yhdessä ainutkertaista matkaa. Matkan päätteeksi on usein tippa silmässä – niin nuorilla kuin aikuisillakin.

Apostolien päivän evankeliumissa on myös lista nimiä. Jeesuksen oppilaita. Ehkä jo tuossa vaiheessa toisilleen tuttuja, mutta paljon yhteistä matkaa oli heilläkin vielä edessä. Tavallaan hekin pitämässä omaa rippikouluaan. Leirikeskuksena korkea vuori. Rauhoittumisen paikka sekin.

Emme tiedä, millainen ryhmähenki tuolla Jeesuksen pitämällä rippileirillä vallitsi. Myöhemmin evankeliumeista voimme lukea, että mukana oli kyllä monenlaista persoonaa. Oli räväkämpää luonnetta – eräitä veljeksiä kutsuttiin jopa ukkosenjylinän pojiksi. Oli tämä Simon, joka oli niin luja luonteeltaan, että sai lisänimen Kallio – Pietari. Sitten oli ryhmässä myös näitä arempia, vaikkapa Johannes tai Andreas. Yhtä kaikki, tärkeää on huomata, että Jeesuksen rippikouluun valittiin ihan tavallisia ihmisiä. Ei ollut mitään pääsykokeita. Olennaista oli se, että nämä lähtivät mukaan, kun Jeesus heitä henkilökohtaisesti kutsui seuraansa, kulkemaan yhdessä.