Minun kirkkoni

27.6.2018

Juhani Laurinkari

Yhteisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja ja Puijon seurakuntaneuvoston jäsen

Tavoitteellisemmalta tuntuisi kirjata otsikoksi Meidän kirkkomme. Minuutta ei tarvitse eikä pidä kieltää, mutta loppujen lopuksi kaikki mitä parhaimmillaankin saamme aikaan, on meistä jokaisesta riippuvaista. Yksin emme jaksa. Tähän päädymme, jos yllätämme itsemme ja olemme älyllisesti rehellisiä.

Olemme jakautuneet kirkon sisällä jo pidemmän aikaa asenteiltamme, uskon käsityksiltämme ja painotuksiltamme eri suuntaan katsoviin, tunteviin ja eri johtopäätöksiä tekeviin. Näin olemme siirtyneet uuteen ulottuvuuteen, jossa kirkko tavoittaa parhaiten ne, jotka arvostavat omien, rajallisilla alueilla toimivien seurakuntaryppäitten toimintaa ja kokevat niiden välittämän yhteisöllisyyden puhuttelevana.

Painotamme edelleenkin yksikkökoon merkitystä ja taloudellista järkevyyttä. Suuri on toki äkkiä katsottuna tehokasta – mutta vain lyhytaikaisesti. Kirkosta haetaan nyt läheisyyttä, turvallisuutta ja uskottavuutta sekä tunnetta siitä, että todella kuulumme johonkin. Haluamme olla yksi meistä eikä vain heistä.

Tämä johtaa meidät tarkistamaan hallintoamme ja talouttamme muuttuneesta näkökulmasta: voimien yhdistämisen, niiden uudelleen suuntaamisen, maallikkokeskeisyyden ja voimavarojemme aidon arvostamisen näkökulmasta. Nykyisen polun muuttaminen johtaa samalla myös voimavarojen harkittuun säästämiseen. Ennen kaikkea joudumme muuttamaan umpioituneita käytäntöjämme, kohtaamaan toisemme, seurakuntalaiset ja työntekijät kasvoista kasvoihin.

Kirkko ei ole kutsuttu antautumaan vaan todistamaan. Muutoksen avaimet ovat käsissämme. Halu siihen on monen mielessä varmaan ollut jo pitkään. Tulisiko meidän muistaa vanha viisaus: ratkaisematta jättäminekin on jo ratkaisu. Minun kirkossani on nyt ratkaisun aika!

Yhteisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja ja Puijon seurakuntaneuvoston jäsen