Pienellä panoksella mukana suuressa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Pienellä panoksella mukana suuressa

30.5.2018

Teksti ja kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Ruohonjuuritason lähetystyötä seurakunnissa tehdään lähetyspiireissä. 

Siilinjärveläinen Eeva Jäppinen on hiljattain alkanut ohjata kotikylänsä Koivusaaren lähetyspiiriä. Lähetyspiiri on Jäppiselle lämminhenkinen ja rauhoittava ilta työkiireiden keskellä: 

”Totuin käymään lähetyspiirissä jo lapsena. Oli luontevaa jatkaa, vaikka kotikylä onkin muuttunut.” 

Lähetyspiirit ovat seurakuntakokoontumisia, joissa on esillä etenkin oman seurakunnan tukema lähetystyö. ”Lähetit kiinnostavat. Luemme heidän kirjeitään ja saamme tietää elämästä maailmalla”, Pirkko Salmela Vuorelan lähetyspiiristä kertoo. 

Kodin ovet avoinna 

Kirkko ja koti -lehden levikkialueella kokoontuu parikymmentä lähetyspiiriä. Niissä tavataan tuttuja, juodaan kahvit, puhutaan lähetyksestä ja ollaan yhdessä. Joissain tehdään käsitöitä lähetysmyyjäisiin. Useimmat piirit toimivat vapaaehtoisvoimin mutta ottavat mielellään seurakunnan työntekijöitä ja muita vierailijoita kertomaan lähetyksestä. 

Osa lähetyspiireistä kokoontuu seurakuntalaisten kodeissa, mikä lisää kotoisuutta. Etenkin maalla lähetyspiirit ovat yksi kyläyhteisön kokoontumispaikoista. 

”Piirillä on kylällämme yhteisöllinen merkitys: vaihdetaan kuulumisia ja keskustellaan kylän asioista. Seurakunnan työntekijät tulevat lähetyspiirissä käydessään tutuiksi”, Eeva Jäppinen kuvaa Koivusaaren piiriä. 

Lähetyspiireissä konkretisoituu yksi Suomen luterilaisen kirkon Yhteinen todistus -linjauksen ajatuksista: lähetystehtävä toteutuu, kun seurakunta antaa kaikille jäsenilleen mahdollisuuksia oman panoksensa antamiseen ja vapaaehtoistoiminnalla vahvistetaan yhteisöllisyyttä. 

Yhdessä hyvää 

Kirjeissään lähetit kertovat työstään ja pyytävät rukoilemaan työnsä puolesta. Lähetyspiirissä näitä aiheita viedään Taivaan Isän suuntaan. 

Lähetyspiiriläiset osallistuvat kansainväliseen auttamiseen myös aineellisesti. ”Me pidämme arpajaiset, joista saadut varat lahjoitetaan lähetystyölle. Vuodessa saamme kokoon noin tuhat euroa”, Eeva Jäppinen kertoo. 

Toisissa piireissä kahviraha ohjataan seurakunnan lähetystyöhön. 

”Yhdessä saamme hyvää aikaan. Piirimme tekee merkityksekästä työtä”, Jäppinen iloitsee. 

”Kokoonnumme lähetyskäskyn innoittamana. Jokainen voi pienellä panoksella olla mukana suuressa työssä”, sanoo Pirkko Salmela, joka on ohjannut piiriä viitisentoista vuotta. 

Salmelan mukaan piiriläiset ovat maan hiljaisia, jotka lähetys ja ilosanoma saavat liikkeelle. 

Nykyisellään lähetyspiirit kokoavat erityisesti eläkeikäistä väkeä. ”Lähetyspiiri voisi toteutua myös Facebookissa. Myös lähetit itse kokoavat kannattajiaan sosiaalisen median ryhmiin”, sanoo lähetyssihteeri Jenni Shakya Siilinjärven seurakunnasta.