Sinkkuna kesään
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Sinkkuna kesään

30.5.2018

Teksti ja kuvat: Maiju Korhonen

Jo perinteeksi muodostunut perheneuvonnan järjestämä sinkkutapahtuma kokoontui helluntaina Pölhön saaressa. Aurinkoinen ja lämmin alkukesän päivä oli houkutellut paikalle kuusi eri-ikäistä miestä ja naista, jotka syystä tai toisesta elävät parhaillaan yksin.

Helluntain Heilastelijoiden nimellä pidetty sinkkuretki järjestettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. Osallistujat paistoivat grillikatoksessa suklaatäytteisiä banaaniveneitä ja rupattelivat niitä näitä. Puheenaiheena oli muun muassa sinkkuus ja se, miten tilanteeseen oli päädytty. 

”Ihminen voi olla yksinäinen monella tapaa. Voi olla eronnut, leski, vapaaehtoisesti sinkku tai myös niin, ettei parisuhdetta vaan ole syntynyt, toiveista huolimatta”, sanoi Kuopion evankelis-luterilaisten seurakuntien perheneuvoja Tarja-Tuuli Liinamaa

Kysyttäessä, millaisia suunnitelmia osallistujilla on tulevalle kesälle, moni odotti tapaavansa ennen kaikkea uusia ihmisiä, joiden mukana olisi helpompaa jättää vanha taakse. Myös luonnossa liikkuminen, marjastus ja pihatöiden tekeminen saivat omat kannattajansa. 

”Tärkeintä on, että on tekemistä eikä tarvitse olla yksin”, sinkut totesivat. 

Valintana erillissuhde 

Parisuhteen loppumisen myötä tullut tyhjyys nousi esiin kaikkien sinkkujen puheessa. Rantakalliolla tuumittiin, että ahdistavien ajatusten noustessa pintaan paras lääke on lähteä pois kotoa sellaisten ihmisten seuraan, joihin ei liity muistoja parisuhdeajalta. 

”Tosin monelle on kynnys lähteä ulos tapaamaan uusia ihmisiä, sillä alussa olo voi olla hyvin väsynyt. Yksin jääminen on kriisi, ja siinä on monta vaihetta ennen kuin ihminen on valmis suuntautumaan uutta kohti.” 

Liinamaan mielestä on epäreilua, että monissa lomakkeissa henkilön täytyy lokeroida itsensä johonkin parisuhdekategoriaan ja tuoda esille, että minulla oli kumppani. 

”Voi olla, että erosta tai puolison kuolemasta on kulunut jo vuosikausia, mutta status ei vanhene. Ihminen ei voi olla enää avioliiton solmimisen jälkeen vain neutraalisti naimaton.” 

Hän kertoo, että nykyään monet eronneet eivät enää edes halua uutta kokopäiväistä parisuhdetta, vaan yhä enenevissä määrin asutaan omassa kodissa ja seurustellaan etänä. 

”Syntyy erillissuhde eli suhde, jossa molemmilla osapuolilla on oma koti.” 

Jos ei heilaa helluntaina… 

Oli eron syy mikä tahansa, niin erilaiset juhlapyhät, kuten joulut, juhannukset ja syntymäpäivät ovat sinkkuuteen totutteleville elämän vaikeimpia hetkiä. Samoin kesään ladattavat odotukset voivat luoda oman paineensa. Vanha sananlasku Jos ei heilaa helluntaina niin ei koko kesänä on hyvä esimerkki siitä, että kesä on jotain erityistä ja siihen pitää valmistautua kiireellä. 

”Eteläamerikkalainen tuttuni ei käsitä, miksi kesällä koko Suomi on lomalla ja talvella tehdään enemmän töitä kuin jaksetaan”, Tarja-Tuuli Liinamaa totesi. 

Tämä kummastusta herättänyt kansallisaate näkyy muun muassa siinä, että kesäisin Suomessa on tapahtumia enemmän kuin mihinkään muuhun aikaan vuodesta. Toisaalta se on hyvä, sillä näin ollen keväällä sinkuksi jääneellä on kaikki mahdollisuudet onnistuneeseen kesään, sananlaskusta huolimatta. 

”Seurakunnan lisäksi ainakin Kuopion Taidemuseo ja ravintola Samruai järjestävät tapaamisia sinkuille”, Pölhön saaresta vinkattiin. 

 


 

Eron viisi vaihetta 

Shokkivaihe – tapahtunut tuntuu epätodelliselta 

Rakkaussuhde on päättynyt – tilalle tulee viha 

”Kaupankäynti” – pyrkimys saada suhde takaisin lähes hinnalla millä hyvänsä 

Sopeutuminen – tunnekuohut lientyvät 

Irrottautuminen ja uudelleensuuntautuminen