Pysyvää on vain muutos
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Pysyvää on vain muutos

30.5.2018

Pääkirjoitus | Minna Siikaniva

**@**

Osallistuin muutama viikko sitten Kuopion Muotoiluakatemialla Tulevaisuuden trendit -seminaariin. Luennoija, trendianalyytikko Susanna Björklund ennakoi tulevaisuutta, tutkii asiakaslähtöisyyttä, kulutuskäyttäytymisen ja arvojen muutoksia sekä muotoiluprosesseja. 

Hänen mukaansa ”ilmastonmuutos, digitalisaatio ja ikääntyminen ovat tätä päivää. Nykyään ajatellaan, että vanhuus alkaa 74-vuotiaana. Ennustusten mukaan vuoteen 2050 mennessä 70 % maailman väestöstä asuu kaupungeissa. Tämä johtaa vääjäämättä muutoksiin. Vastuullisuus ja suvaitsevaisuus nostavat päätään. Sinkkuus on lisääntymässä monessa ikäluokassa. Asuntojen koot pienevät ja säilytystilat vähenevät. Tämä edesauttaa jakamistalouden syntymistä.” 

Nykyään uusin kerrostaloihin rakennetaan taas kerhotiloja ja talosaunoja. Joissakin taloyhtiöissä yritetään virittää entistä enemmän yhteisöllistä toimintaa tietoisesti. On omat facebook-sivut, lenkkipiirit ja lastenhoitoringit. 

Björklundin mukaan on tärkeää huomata muutos monella alalla. Yllättävät yritykset voivat laajentaa toimintojaan tai tehdä keskenään yhteistyötä. 

Museokortti on ollut menestystuote ja museot ovat viime vuosina muutenkin nostaneet profiiliaan. Niiden yhteyteen on tullut kahviloita ja kauppoja. Museoissa järjestetään myös vaikkapa sinkkutapaamisia. Samoin kirjastot ovat onnistuneet laajentamaan tarjontaansa. Niistä voi lainata nykyään muutakin kuin kirjoja ja myös sisustukseen on kiinnitetty huomiota. Kahvilat ovat alkaneet muuntautua viihtyisiksi oleskelutiloiksi, joissa on rauhallisia nurkkia myös etätyötä tekeville.

Miten kirkko voisi vastata tulevaisuuden muutoksiin? Minkälainen on sinun kirkkosi? Osallistu ja vaikuta syksyn seurakuntavaaleissa #minunkirkkoni.