Pyhän kunnioitus

Pyhän kunnioitus

25.4.2018

Kolumni | Isä Harri Peiponen

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut sai huhtikuun alussa apulaisoikeusasiamieheltä huomautuksen, kun oululaisessa koulussa ei tarjottu vaihtoehtoa uskonnollisille päivänavauksille.

Uskonnonopetus on kouluissa arkipäivää ja tämän lisäksi monet seurakunnat käyvät pitämässä kouluissa hartaushetkiä ja keväällä ortodoksipapit siunaamassa virpovitsoja. Kirkot ja seurakunnat koettavat tuoda näillä vierailuilla ja muilla yhteistyömuodoilla eläväksi sen tosiasian, että olimmepa mitä mieltä tahansa Jumalasta, teologiasta ja kirkosta, kaikkien näiden vaikutus näkyy konkreettisesti yhteiskunnassamme koko ajan.

Vieraillessani kouluissa kerron koululaisille: ”Nämä uskon asiat ovat teille vaikeita, mutta uskokaa pois, ne ovat vaikeita myös meille aikuisille”.

Keskeisenä sanomana on kuitenkin se, että miksi ylipäätään vietetään pääsiäistä, joulua tai muita kirkollisia pyhäpäiviä: ”Ajatelkaa, teidän vapaapäivänne ovat kirkollisia juhlapäiviä. Ja jokainen saa nauttia niistä.”

Yötyötä tekevä kolmen lapsen äiti sanoi lehtihaastattelussa: ”Joinakin pyhinä kaupat voisivat olla kiinni, jotta pyhä olisi oikea pyhä.”

Kirkon ja yhteiskunnan kannalta on tietysti haasteellista ja ongelmallista se, että arkeemme niin merkittävästi vaikuttava asia, kirkolliset vapaapäivät eivät riitä kirkkoa kritisoiville perusteeksi sille, että kunnioittaisimme toinen toisemme mielipiteitä, ja uskoa.

Luulen kuitenkin, että kirkolla on suurempi merkitys ihmisten elämässä, kuin mitä kirkkoa vastustavat antavat vahvoilla mielipiteillään ymmärtää.

Ja ettei se totuus unohtuisi: Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!