Kuorossa kohti pääsiäistä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Kuorossa kohti pääsiäistä

28.3.2018

Teksti ja kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Siilinjärven seurakunnan Sola Gratia -kuoro esitti hiljaisen viikon tiistaina Luukas-passion Siilinjärven kirkossa. Teos kertoo Jeesuksen kärsimystarinan Luukkaan evankeliumin mukaan. Suomenkielisen passion on säveltänyt Seppo Pänkäläinen

”Olen käynyt Kuopion tuomiokirkossa kuuntelemassa Johannes-passion sen alkuvuosista asti aina kun mahdollista. Luukas-passio on lyhyempi ja sen toteutus onnistuu harrastajajoukolta. Tähän ei väsy missään vaiheessa”, kuorolainen Arto Rusanen kertoo. 

”Ei väsy myöskään harjoittelemaan uudestaan vuodesta toiseen. Pienimuotoinen teos on ihan rinnastettavissa isompiin”, Rusasen kuorotoveri Ismo Makkonen sanoo. 

Kärsimystä jo pari kuukautta 

Pänkäläisen passio tuli Siilinjärven kirkkokuoron ohjelmistoon kanttori Ossi Jauhiaisen aikana 2000-luvun alkupuolella. Tänä vuonna Jauhiainen lauloi teoksessa evankelistana, teos tuotiin parvelta kirkon etuosaan ja mukana oli myös Riistavedeltä lainattu pieni positiiviurku. 

”Aina löytää jotain uutta. Esimerkiksi millä äänellä kuoro kansanjoukkona milloinkin osallistuu”, Makkonen selittää. 

Luukas-passiossa Ismo Makkosella on aina ollut Pilatuksen rooli. ”Se ei ole pitkä, laskin että 45 sekuntia. Mutta teksti on ihan erilainen laulettuna kuin luettuna tai puhuttuna. Olen ryhtynyt ajattelemaan, millainen Pilatus on ollut.” 

”Heti Pilatuksen roolin jälkeen palaan kansan joukkoon. Ensin Pilatuksena annan vapautuksen Jeesukselle, sitten kansan joukossa pyydän tälle tuomiota ja Barabbaalle vapautusta”, Makkonen miettii inhimillisyyttä. 

Sola Gratia on harjoitellut passiota tammikuusta asti. ”Mitä isompi ja haastavampi juttu, sitä paremmin kuorolaiset sitoutuvat”, kuoronjohtaja Vesa Kajava kiittää. 

Kuorolaisuus motivoi 

Kirkkovuoden tärkein aika näkyy kuorojen pääsiäisen vietossa. ”Kuorolaisena pääsee valmistautumaan kirkollisiin pyhiin jo kuukausi pari etukäteen”, Makkonen sanoo. 

Sitoutuminen viikoittaisiin harjoituksiin palkitsee. ”Joskus lähden kotoa väsyneenä, mutta tulen ihan uutena miehenä takaisin. Aivot ovat vilkkaasti työssä, kun yrittää soinnutella muiden mukana. Väsymys kaikkoaa. Kuin olisi superhoidossa”, Rusanen kertoo. 

”Kuorossa laulamisesta saa paljon enemmän kuin vain kuuntelijana. Oman äänensä haluaa opetella mahdollisimman hyvin, että voisi tarvittaessa tukea vieruskaveriakin”, Makkonen sanoo. 

”Eikä kaveria voi pettää”, Rusanen lisää hymyillen bassotoverilleen Makkoselle. Miesääniä on kuorossa vähän. Jokaista tarvitaan, ja se motivoi mukaan.