Ihastuttavat pisanka-munat tuottavat onnea
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Ihastuttavat pisanka-munat tuottavat onnea

28.3.2018

Teksti: Maiju Korhonen

Kuvat: Tuija Hyttinen

Miraliisa Ollikainen tekee tarkkaa työtä. Munan pinnalle piirtyy lehtiä, peuroja ja kukkia. Kaikilla pisanka-symboleilla on oma merkityksensä, samoin kuin koristelussa käytetyillä väreilläkin. Tuloksena syntyy kauniita koriste-munia, jotka tuottavat onnea saajalleen.

Ollikainen suunnitteli antavansa työn alla olevan munan läheiselleen, joka tarvitsee suojelusta.

”Kaverini on tehnyt pisanka-munia 30 vuotta, ja niitä on jo satoja. Minulle tuli halu tehdä itsekin sellainen, ja tämä kurssi antoi tilaisuuden oppia”, Ollikainen sanoi. 

Pisanka-munissa käytetään vahabatiikkitekniikkaa. Työväline, millä piirretään kuvioita munankuoren pintaan, kastetaan sulaan mehiläisvahaan. Muna värjätään kastamalla se nestemäiseen munaväriin. Tämän jälkeen kuoreen tehdään vahalla uusi kuvio ja värikäsittely toistetaan. Väri ei tartu mehiläisvahakuvioon sen öljypitoisuuden vuoksi. 

”Munavärin väriaine menee kuoren sisälle antaen sille täyteläisen ja intensiivisen värin”, kertoi kurssin ohjaaja, taiteilija Sirpa Hasa

Luovia ratkaisuja

Kuvioiden sommittelu kaarevan munankuoren pintaan on pikkutarkkaa työtä, ja Hasa vaatiikin kursseillaan täydellistä keskittymistä. Häiriötekijät, kuten puhelimet, sammutetaan. 

”Nuppineulatekniikalla on helppo tehdä esimerkiksi pisteitä, pilkkuja ja viuhkausjälkiä. Ennen vanhaan on käytetty myös esimerkiksi kolmion muotoon leikattuja lintujen sulkia, mitkä ovat toimineet leimasimina”. 

Hasa kertoi, että myöhemmin Ukrainan alueella on käytetty myös pientä nokkakannua, kistkaa. Se on mahdollistanut esimerkiksi kirjoituksen tekemisen munan pintaan. 

Arvokas sisältö

Pisanka-munien sisällön säilyttämisestä ollaan kahta eri mieltä. Toiset suosivat munien värjäystä tyhjiin kuoriin, kun taas toiset haluavat, että munassa on sisus mukana. Hasa kuuluu jälkimmäiseen koulukuntaan. ”Täysi kananmuna uppoaa väriliemeen toisin kuin tyhjä kuori. Munan pyörittäminen väriliemen pinnalla voi naarmuttaa munan pintaa, jolloin kuoreen piirretty kuvio kärsii”. 

Sisällön säilyttämisellä on myös kristillistä arvoa. Pisanka-tekniikan synnyn alkuaikoina munien kuvioinnilla ja väreillä pyrittiin ilmaisemaan asioita, joita toivottiin itselle tai munan saavalle lähimmäiselle. 

”Uskottiin, että silloin, kun munan sisällys on koristeluvaiheessa mukana, muna on täydellinen ja siihen sisällytetyt toiveet menevät paremmin perille. Muna-aines palautetaan luonnon kiertokulkuun esimerkiksi laskemalla se virtaavaan veteen tai hautaamalla se maahan”. 

Parafiini suojaa 

Tyhjennysvaihetta odotteleva Heidi Pakarinen, 8, oli tullut koristelemaan munia äitinsä kanssa. Hän oli juuri saanut munansa valmiiksi, ja seuraavaksi se odotti väriä suojaavaa parafiinikäsittelyä. 

”Ihmettelin, miksi muna ei tekovaiheessa näyttänyt siltä, miltä halusin sen näyttävän. Opettaja kertoi, että muna laitetaan tyhjennyksen jälkeen uuniin, missä vaha sulaa. Vahan alta paljastuu kuvion oikea väri”, Pakarinen sanoi.

 


Tee-se-itse -munavärit  

Keltainen – keltasipuli, curry, kurkuma 

Punaruskea – punasipuli, punajuuri 

Siniharmaa – mustikka 

Vihreä – koivunlehdet, pakastepinaatti 

Sininen – punakaali