Kännikaloja ja vieraita sikoja

Kännikaloja ja vieraita sikoja

Uutisköyhänä kesäaikana kirkko on päässyt tiheästi otsikoihin.

Ensin lyötiin sisäministeriä kuin vierasta sikaa. Mitäpä turhaan lukemaan hänen alkuperäistä puhettaan, totuushan löytyy nykyisin lööpeistä.

Ohut on ihmisen kirkkosuhde, jos poliitikon puhe saa kirkosta eroamaan. Eivät ihmiset eroa ammattiyhdistyksestäkään, jos valtiovarainministerin kommentit suututtavat.

Kirkosta eroamista miettivä tarvitsee ilmeisesti vain pikku tönäisyn, kun hän painaa nappia ja lähtee. Seuraavassa hetkessä hän rutisee, kun ei saa lastaan seurakunnan kerhoon, kun rippikirkko on myynnissä, tai diakonissa ei enää ehdi mummoa tervehtimään. Ja kummiksi tietysti pitäisi päästä, kuului kirkkoon tai ei.

Myöhemmin kesällä nousivat otsikoihin pappien puheet ja käytös. Imatralla pidettiin tulikivenkatkuinen ja seurakunnan sisäisiä asioita ruotiva saarna, joka keskeytettiin. Se saarna olisikin sopinut paremmin sadan vuoden taakse tai vielä kauemmas, Lars Levi Laestadiuksen suuhun. Tilannetaju taisi siinä pettää.

Sitten tulivat kurjat pappi-törttöili-otsikot. On oltu humalassa vainajaa siunaamassa ja sen jälkeen auton ratissa. ”Kännipapit herättävät paheksuntaa”, kirkui otsikko.

No ihan varmasti herättävät ja syystä kyllä. Ei humalassa voi mennä millekään työpaikalle, saati sitten vaativaan ja vastuulliseen asiakaspalvelutyöhön, jossa tarvitaan erityistä hienotunteisuutta ja tilannetajua.

Skandaalinkäryn lomaan mahtui muutama maltillisempikin kirkkouutinen. Hyvä uutinen on, että apulaisoikeusasiamiehen mukaan suvivirsi ei ole ”uskonnon harjoittamista” vaan kuuluu kulttuuriperintöön. Ja tietysti se, että hengelliset kesäjuhlat ovat taas vetäneet valtavasti väkeä virkistymään, hiljentymään ja hengenheimolaisia tapaamaan.

Kielteisten kirkkouutisten virrassa ei ole voinut kuin huokailla, että missä ne hyvät uutiset ovat. Niiden saamiseksi mediaan pitää tehdä ihan hirveästi työtä.

Mutta yritimmekö me?

HELENA KANTANEN