Laulaen kuljettu matka

Laulaen kuljettu matka

Kuva Olli Viitaniemi

Pyhän Johanneksen kirkko täyttyi monenikäisistä Anna-Mari Kaskisen tekstien ystävistä

Minun lauluni -yhteislauluilta 8.10. tarjosi soivan läpileikkauksen Kaskisen uraan sanoittajana. Kirkkosalin täyttivät sävelet Kaskisen tunnetuimmilta lauluntekijäkumppaneilta: Pekka Simojoelta, Petri Laaksoselta ja Jaakko Löytyltä. Mukaan mahtui pitkän uran varrelta kappaleita virsikirjasta, Liekit -musikaalista ja Mukulamessusta sekä useita Tuomasmessujen ja rippikoulujen kestosuosikkeja.

Kirkkoherra Aulikki Mäkisen mukaan Männistön seurakunnan juhlavuoden ohjelmistoon haluttiin tilaisuuksia kaikenikäisille. Tätä tarkoitusta Kaskisen vierailu palveli hyvin, ja iltaa voi pitää syyskuisen kirjailija Sirpa Kähkösen vierailun tavoin onnistuneena valintana.

Sydämessä kuljettu matka

Isänsä puolelta riistaveteläistä sukua olevan Kaskisen kertomukset tekstien taustoista juurruttivat tutut laulut eletyn elämän maaperään. Illasta rakentui kuvaus paitsi kirjailijan myös kristityn kulkemasta matkasta.

Päätös lähteä perheen kanssa ulkosuomalaistyöhön kaukaiseen Melbourneen vuosiksi 1986-90 oli ollut Kaskiselle työläs: ”Joskus pisin matka kuljetaan sydämessä, asenteesta tai kutsumuksesta toiseen.” Myönteisen lähtöpäätöksen tunnelmissa syntyivät nykyään rippikouluissa paljon lauletun Olet vapaa -laulun säkeet: ”Irti päästä, olet vapaa lähtemään, anna suuren tuulen puhaltaa.”

Entä mitä kutsumusta kohti runoilijana, kirjailijana, kirkollisena vaikuttajana, Vivamon toiminnanjohtajana Lohjalla ja Lastenmaa -lehden päätoimittajana tunnettu Kaskinen on tällä hetkellä kulkemassa?

”Kirjoittajan kutsumus minulla on ollut nuoruudesta saakka”, työurallaan pääosin vapaana kirjoittajana toiminut Kaskinen kertoo. Runoilija palvelee lahjoillaan kirkkoa myös kolmannen kauden kirkolliskokousedustajana. Kaskinen on parhaillaan mukana työryhmässä laatimassa virsikirjan lisävihkoa. Uusiakin tuulia hänellä on aikomus haistella: ”Suunnitteilla on opintovapaalle siirtyminen ja kirkkohistorian opiskelu”.

Arkiset sanat riittävät

Illan edetessä runoilija sanoitti kulkemaansa matkaa kristityn vakaumuksen kanssa. Nuoruuden varmoista ja selkeistä käsityksisä Kaskisen suunta on ollut kohti syvenevää Jumalan suuruuden ja salaisuuden laajuuden aavistamista sekä samalla kohti lujittuvaa luottamusta.

Jumalan salaisuuden äärellä ihmisen ei tarvitse silti jäädä sanattomaksi: ”Jumala on antanut meille Raamatun, Jeesuksen ja luonnon, jotka kertovat Hänestä, mutta myös omat sanamme, joilla voimme vapaasti puhua Jumalasta”, Kaskinen rohkaisee. ”Ei tarvitse olla oppinut teologi voidakseen rukoilla. Arkiset sanat riittävät.”

OLLI VIITANIEMI