Pyhät hetket – Kirkon oma aktiivimalli?

Lähikuvassa

Pyhät hetket – Kirkon oma aktiivimalli?

28.2.2018

Mirja Kontio

Alavan seurakunnassa vieraili pastori Maike Ewert tuoden terveisiä Hannoverin Hiljaisuuden Kirkosta, joka tarjoaa muun muassa koululaisryhmille konkreettisen kokemuksen pyhästä hiljaisuudesta. Tosin siihen tarvitaan rohkeutta uuteen, kuten muunneltavissa olevat kirkkotilat ja makuualustat.

Ewertin mukaan ihmiset ovat kirkossa kyllästyneet sanoihin. Viriketulvan keskellä tarvitaan pyhän kokemista.

Kirkossamme on tärvätty aikaa ja sanoja eri mieltä olemiseen. Entä jos… kirkko palaisi juurilleen, välillä sanojen sijaan erämaaisien ja -äitien rukoushiljaisuuteen.

Yle-uutisten mukaan kaikkien arkkipiispakandidaattien mielestä kirkon keskeisenä tulevaisuudenkuvana on tämä: ”Seurakuntalaisten pitäisi saada ja ottaa isompi rooli kirkon toiminnassa”. Jos väki hupenee kirkosta ja palkkatyöntekijöitä on vähemmän, ”seurakuntalaisista pitää löytyä enemmän aktiiveja, jotka pyörittävät toimintaa”

Uudelle arkkipiispalle laskeskellaan jo kirkosta poistuvien määrää. Visioidaanko koetellun kristillisen sanoman mahdollista uutta nousua yhteiskunnassamme, virtaa takaisin kirkkoon? Otammeko mallia kuihtuvista vanhoista vai kasvavista kaukomaiden kirkoista?

Miksi emme kirkkona olisi siellä missä ihmiset ovat? Siellähän ovat jo kaikki mahdolliset muutkin henkiset virtaukset. Missä pyhää tarvitaan? Arjen ja elämän, työn ja harrastusten, innostumisen ja pettymysten keskellä. Voimme työntekijöinä ja seurakuntalaisina tulla läsnä oleviksi, rohkaista ja tuoda toivoa, myös pyhää hiljaisuutta.

Siis, Ewertin malli: patjat kirkon lattialle. Stressaantuneet ihmiset, oppilaat, työttömät, ketkä vain – myös kirkon omat eri mieltä olijat – rentoina pitkin poikin kirkon lattialle ristin juureen hiljaisiin, armollisiin hengähtämishetkiin.

Olisiko tässä kirkon oma aktiivimalli?