Perheneuvontaa tässä ajassa

Perheneuvontaa tässä ajassa

Kirkossa perheneuvontaa on tehty ensi vuonna jo 70 vuotta. Martti Yrjänä Joensuu aloitti perheneuvonnan kirkon työnä 19.11.1944 kirjoituksellaan ”Älkää ottako eroa”. Ensimmäisenä perheneuvonta alkoi Tampereella. Siitä alkoikin sitten perheasiain neuvottelukeskusten perustaminen seurakuntiin. Kuopiossa perheneuvonta aloitettiin 1965, joten vuonna 2015 mekin vietämme juhlavuotta.

Perheneuvonnalla on perheiden kannalta preventiivinen, syvempiä ongelmia ennaltaehkäisevä merkitys. Perheneuvonta voi tarjota apua jo silloin, kun tilanne parisuhteessa ei ole kriisiytynyt mahdottomaksi. Kynnys perheneuvontaan tulemiselle on pidetty hyvin matalana. Jo sekin, että riidellään niin, että kumpikin tai jompikumpi osapuolista kokee voivansa huonosti, riittää tulosyyksi. Myös erilaiset miettimiset siitä, miten voidaan saada parisuhde paremmaksi, on hyvä tulosyy. Olisikin hyvä, jos perheet ottaisivat kontaktia ajoissa. Pienempää lieskaa on parisuhteessakin helpompi hallita kuin täyttä roihua. Silti edelleen perheneuvontaan hakeudutaan vasta, kun ongelmat ovat jatkuneet vuosia.

Perheneuvonnassa voidaan kuitenkin todeta, että nuoret osaavat hakea apua hyvissä ajoin. He ovat myös hyvin aktiivisia työskentelemään parisuhteensa parhaaksi. Nuorilla ei myöskään ole vuosien taakkoja harteillaan, loukkaantumisia, selvittämättä jääneiden riitojen vuorta, mikä usein pidempään parisuhteessa olleilla pitkittää parisuhdeasioiden selvittelyä. Viisautta on myös sekin, että perheneuvontaan hakeudutaan jopa ennen avioliittoa tai kun mietitään uusperheen perustamista. Seurustelevat tai yhdessä asuvat haluavat selvitellä parisuhteen pelisääntöjä ennen kuin sitoutuvat avioliiton kautta yhteiseen elämään. Taannoin parisuhdekahveillakin tämä teema koettiin tärkeäksi.

Perheneuvonnalla on positiivinen merkitys kirkon julkisuuskuvassa. Perheneuvonta tarjoaa konkreettista apua ja tukea perheen eri elämänvaiheissa. Perheneuvonnassa toimitaan perheiden arjessa, ollaan läsnä heidän elämänsä kriiseissä, suruissa ja iloissakin. Jokaisen elämään liittyy myös ilo, jonka löytymistä voidaan yhdessä hehkuttaa. Toki muutkin organisaatiot antavat perheille tukea, mutta pariterapia on perinteisesti ollut kirkon työtä. Perheessä vallitseva riittävän hyvä tasapaino on tärkeä tekijä perheenjäsenten kykyyn tukea toinen toistaan. Perhe on hyvin vahva yksikkö silloin, kun sen asiat ovat kunnossa. Jokaisen tunne-elämän kannalta on tärkeää kokea, että on omassa läheisessä yhteisössään hyväksytty ja rakastettu.

IRENE VENEJÄRVI ja työryhmä

Perheasiain neuvottelukeskus