Lamput vaihtoon ja kuusiaita siistimmäksi

Lamput vaihtoon ja kuusiaita siistimmäksi

Kuva Hanna Karkkonen

Hautausmaa valmistautuu lumeen ja pakkaseen.

Miikka Väisänen kierrättää kävelyreittiä sadekuurojen lomassa Kuopion Isolla hautausmaalla. Viime vuonna ostettu lehtienkeruukone pyörähtää ohitsemme, kaksi työntekijää ahkeroi haravoimassa kiven heiton päässä. Syksy on vaihtumassa talveksi ja ennen sitä hautausmaa on valmisteltava uuteen kauteen.

Syyssiivouksen tehovaihe kestää Isolla hautausmaalla kolme viikkoa. Lokakuussa on kausityöntekijöitä vielä yhdeksän.

Syystyöt alkavat jokavuotisella hautausmaiden puiden kuntokartoituksella. Puut merkitään ja kaadetaan talvella. Valot tarkastetaan, sadevesikaivot ja viemärit tutkitaan. Ennen pakkasia kasteluverkosto tyhjennetään. Kukat poistetaan haudoilta ja pensaita siistitään. Monella hautausmaalla on kuusiaitoja, jotka leikataan. Väisänen kertoo, että yksi työ, joka myös vaatii aikaa on rakennusten kuten kappeleiden huolto ja kunnossapito.

Turvallista liikkumista

Miikka Väisänen on työskennellyt hauta- ja puistotoimessa viisi vuotta. Hän vastaa työnjohdosta Isolla hautausmaalla, Flodbergin, Kettulan ja Vehmasmäen hautausmaalla sekä Hatsalan Sankaripuistossa.

”Kyllä tässä on silmä harjaantunut ja oppinut etsimään epäkohtia, jotka kaipaisivat kunnostamista. Turvallisuusnäkökulma on aina mielessä, että esimerkiksi käytävät olisivat hyvässä kunnossa ja valoa riittäisi joka paikkaan.”

Työ on välillä kiireistä ja liikkuvia palasia on monia.

”Meidän porukassa jokaisen työ on korvaamatonta. Tärkeää on, että tieto kulkee ja ihmiset ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hautauksia tehdään joka viikko toistakymmentä ja hautojen pitää olla kaivettu tarkoilla ohjeilla. Tilanteisiin tulee muutoksia ja niihin pitää reagoida nopeasti”, Väisänen kuvailee.

Ruohonleikkuri sai kyytiä

Hautausmailla arkityöt matkaavat mukana läpi vuoden. Vuodenaikojen vaihtelu tuo säpinää ydinporukan arkeen. Kesällä Isolla hautausmaalla on parhaimmillaan 32 kausityöntekijää.

”Tykkään varsinkin keväästä. Kaikki käynnistyy silloin ja hautausmaa muuttuu muutamassa hetkessä talviasusta kukkaloistoon.”

”Vuodenaikojen vaihtelu on virkistävää. Talvella kunnostetaan koneita, kalusteita ja rakennetaan jotain uuttakin esimerkiksi aitoja. Kesällä ympärillä häärii paljon työntekijöitä ja päivät ovat hektisempiä. Projekteihin lähdetään usein porukalla tai työparin kanssa.”

Kuluneesta kesästä jäi mieleen aurinko ja lämpö.

”Onneksi ei ollut mitään yllättävää, suht helppo kesä. Rankkasateita oli muutamia, mutta ne kuuluvat asiaan. Normaalia pidemmästä kasvukaudesta johtuen nurmea leikattiiin useammin”, Väisänen kertoo.

Syystalkoot hautausmailla ovat tältä vuodelta ohitse. Järvi-Kuopiossa ja Karttulassa siivotaan porukalla keväisin ja syksyisin.

”Talkoilla on pitkät perinteet. Siivoamisen lomassa ruokaillaan ja juodaan kahvit. Ajattelen lämmöllä niitä vapaaehtoisia, jotka tulevat tekemään yhteiseksi hyväksi. Tahtoisin, että tätä perinnetta jatketaan ja ehkä laajennettaisiinkin”, puistopäällikkö Aarne Laukkanen toteaa.

HANNA KARKKONEN